Instellingen

Zorgen in Westland over afname Poolse arbeiders

Een kas met tomaten in het Westland
Een kas met tomaten in het Westland © Omroep West

WESTLAND - De gemeente Westland maken zich zorgen over de afname van Poolse arbeidsmigranten. Volgens uitzendorganisaties wordt het steeds moeilijker om arbeidsmigranten uit Polen te vinden voor seizoensarbeid in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

In het Westland zijn honderden ondernemers afhankelijk van Poolse seizoensarbeiders. Ongeveer 90 procent van de mensen die in de kassen werken zijn Poolse afkomst. De gemeente vreest voor de economische gevolgen als de Polen wegblijven.

Oorzaken voor de afname van de Poolse arbeidsmigranten zijn de aantrekkende economie in het land zelf en de vergrijzing. De groep jonge Polen die op de arbeidsmarkt komt, wordt elk jaar kleiner.

Harder zoeken

Bij uitzendbureau Van Koppen & Van Eijk merken ze dat het steeds moeilijker wordt om Poolse seizoensarbeiders naar het Westland te lokken. Directeur-eigenaar Van Koppen tegen de NOS: 'Vroeger kon ik makkelijker Poolse mensen vinden die in Nederland wilden werken, nu moeten we beter en harder zoeken.’

Volgens de Westlandse wethouder Arne Weverling is het moeilijk om ander personeel te vinden voor het werk in de kassen. Een proef om mensen in de bijstand aan het werk te krijgen in de tuinbouw was weinig succesvol. Ook arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië staan volgens de wethouder niet te springen om in het Westland aan de slag te gaan. De wethouder vindt dat Nederland anders moet gaan denken over arbeidsmigratie. 'Hoe gezond is het om te blijven vertrouwen op goedkope handen?'