Demonstratie AFA in Haagse binnenstad; politie grijpt in

DEN HAAG - De politie heeft zaterdagmiddag een demonstratie van de Anti Fascistische Aktie (AFA) op het Kerkplein in Den Haag ontbonden omdat de demonstranten hun gezichtsbedekking niet wilden afdoen.
De AFA demonstreerde in de Haagse binnenstad tegen politiegeweld en de criminalisering van de anti-fascistische beweging. De ongeveer honderd radicaal-linkse demonstranten hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Tegen politiegeweld, tegen racisme'.
Rond 17.00 uur werd de demonstratie op last van de burgemeester ontbonden omdat de demonstranten zich niet aan de voorwaarden hielden.

Gezichtsbedekking

Een van de voorwaarden was dat ze zonder gezichtsbedekking zouden demonstreren. Daar hield niet iedereen zich aan, aldus een politiewoordvoerder. 'Hen is meerdere keren gevraagd de gezichtsbedekking af te doen. Toen dat niet gebeurde, is besloten de demonstratie te ontbinden.'

De geplande protestmars richting het Spuiplein mocht daardoor niet doorgaan. De demonstranten werden ingesloten en verzocht om weg te gaan. Toen dat niet gebeurde, werd een aantal demonstranten aangehouden. Hierbij vielen klappen, meldt Regio15. De politie heeft ook illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen.


De Torenstraat was lange tijd afgesloten voor verkeer, trams en bussen moesten omrijden.