Instellingen

Tentoonstelling over Rijswijkse artiest Buziau een week verlengd

Repetitie theatervoorstelling Buziau.
Repetitie theatervoorstelling Buziau. © Rob Vlastuin

RIJSWIJK - De tentoonstelling, ‘Johan Buziau, clown en revueartiest’ is wegens succes een week verlengd. Dat meldt het Museum Rijswijk. De ode aan Rijswijker Johan Buziau, één van de grootste theaterpersoonlijkheden die Nederland heeft gekend, is te zien tot en met 4 december.

Buziau wordt op de tentoonstelling gevolgd door zijn hele theatercarrière. Vanaf het begin tot aan zijn vele uiteenlopende creaties. Ook zijn manier van werken komt aan de orde. Naast de persoon van Buziau staat de tentoonstelling ook stil bij de ontwikkeling van de revue in Nederland, zoals bij het ‘Eerste Nederlandse Revuegezelschap’, waarbij Buziau zich in 1914 aansloot. Later, vanaf 1928 werd Buziau de grote man van de ‘Bouwmeester Revue’.

Buziau stopte met optreden in 1942. Veel artiesten hebben op zijn ervaring voortgeborduurd, zoals Toon Hermans en later ook Mini & Maxi.

'Geen camera's'

Omdat Buziau camera's weigerde bij zijn optredens in de jaren twintig en dertig, is er geen bewegend beeld bewaard gebleven van de clown en revueartiest. 'Daarom zijn jongeren ook helemaal niet bekend met hem', zegt Arjan Kwakernaat van Museum Rijswijk. 'Maar mensen uit de generatie die nu vijftig is of ouder, weten nog wel wie hij is. Al was het maar één van hun ouders. Tijdens de tentoonstelling ontmoette ik een vrouw die Buziau zelf nog had gekend.'

De tentoonstelling bevat kostuums, foto’s, affiches en andere voorwerpen uit de collectie van Museum Rijswijk, het Theater Instituut Nederland en particuliere collecties.

Praten over de clown

In oktober was in de Rijswijkse Schouwburg de voorstelling 'BUZIAU, Een revue vol variété, humor en show!' te zien. Die werd ook door veel mensen gezien. De populariteit van de tentoonstelling heeft nu geleid tot een symposium over 'de clown'. Museum Rijswijk organiseert dat in samenwerking met Clownschool Buus en het Haags Theaterhuis, op 27 november.