Een vliegtuig recyclen? Het kan in Zoetermeer

ZOETERMEER - Een tas gemaakt van een reddingsvest, of een vliegtuigstoel in je woonkamer. Het klinkt misschien wat gek, maar het kan. In Zoetermeer recyclet het bedrijf Aircraft-end-of-Life Solutions namelijk vliegtuigonderdelen.
Volgens Derk-Jan van Heerden, oprichter van het bedrijf, zou in principe alles hergebruikt kunnen worden. AELS haalt onder andere cockpitinstrumenten, motoren, wielen en remmen uit de vliegtuigen.
De vliegtuigen worden in twaalf landen over de hele wereld uit elkaar gehaald. In totaal is het bedrijf van zo’n drie jaar bezig met een vliegtuig, van demonteren tot de laatste onderdelen zijn doorverkocht of vernietigd.

Hergebruik en recyclen

Sommige onderdelen worden als vervanging gebruikt bij vliegtuigen met een defect. ‘Voor dat zoiets gebeurt, zijn de componenten eerst door een strenge keuring gegaan. Alles moet natuurlijk wel goed werken.’ Er zijn ook onderdelen die niet hergebruikt kunnen worden en deze worden vernietigd, of het materiaal wordt gerycled.
Ook krijgt het bedrijf af en toe verzoeken voor bijzondere projecten. Zo wordt een gedeelte van de cockpits gebruikt voor de bouw van vliegtuigsymulatoren. Ook worden er soms vliegtuigstoelen gebruikt voor de aankleding van een bioscoop en zijn er zelfs kunstenaars die tassen maken van de reddingsvesten. ‘De creativiteit van mensen is oneindig en het is altijd leuk om te horen waar ze nu weer mee komen.’