Gemeente Den Haag betreurt mislukken akkoord over bed-bad-brood

DEN HAAG - De gemeente Den Haag vindt het jammer en onnodig dat het overleg over de bed-bad-broodregeling maandag is mislukt. Kabinet en gemeenten waren dicht bij een akkoord. Onder de regeling moeten asielzoekers vallen die moeilijk uitzetbaar zijn na afwijzing van hun aanvraag.
De gemeente Den Haag zegt zich helemaal te kunnen vinden in de reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): teleurstelling overheerst, vooral omdat een akkoord dichtbij was.
Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veligheid en Justitie was het struikelblok de weigering van een aantal gemeenten om hun eigen opvang te sluiten. Dat zou ondermijnend werken voor een effectieve terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers, meldt de NOS. De kwestie leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis.
Het Haagse D66-raadslid Hanneke van der Werf betreurt het niet alleen dat het overleg over de bed-bad-broodregeling is mislukt. Ze is ook verbaasd. 'We hoorden afgelopen weekend al nieuws hoe het eruit zou komen te zien: dat er acht gemeenten zouden zijn die de opvang zouden gaan bieden. Dus ik was eigenlijk in de veronderstelling dat we deze dagen zouden horen hoe het er definitief uit zou gaan zien. Maar blijkbaar is er toch iets misgegaan achter de schermen', zegt ze maandagmiddag in het Radio West-programma Studio Haagsche Bluf.