Zes jongens gepakt die inbraken bij klasgenoten en vriendjes

© Archief
REGIO - De politie heeft zes jongelui opgepakt die worden verdacht van een serie inbraken. Ze zijn aangehouden door de recherche van het district Alphen aan den Rijn-Gouda. De politie wil niet zeggen waar de verdachten precies vandaan komen en waar ze hun inbraken pleegden. Wel meldt de recherche de opmerkelijke werkwijze van de jongens: ze braken vooral in bij klasgenootjes en vrienden.
De daders keken bij voorbeeld op verjaardagsfeestjes goed om zich heen of er wat te halen was bij een vriendje, keken hoe ze binnen konden komen of pikten een sleutel. Ook hoorden ze vriendinnetjes uit. De meisjes vertelden dan wat voor waardevolle spullen hun ouders in huis hadden, en ook wanneer ze met de familie een weekend niet thuis waren. De daders braken dan in en haalden ongestoord sieraden en iPads weg.
De politie constateert ook dat de zes verdachten jonge tipgevertjes hebben, sommigen 13 of 14 jaar oud, die eveneens met informatie komen over wanneer klasgenoten met vakantie zijn. Eén van de huidige zes verdachten kwam twee jaar geleden in een soortgelijk onderzoek al in beeld als zo'n jonge tipgever.

Meelopers van nu, criminelen van morgen

De politie ziet dan ook dat 'de meelopers van nu de criminelen van morgen zijn'. Opmerkelijk is ook dat dit de al de derde keer is in het politiedistrict Alphen-Gouda dat de politie op deze werkwijze stuit.
Ouders blijken niet te weten of te willen weten wat hun kinderen doen. Ze hebben geen idee dat hun zoons 's nachts op het dievenpad gaan. Andere ouders zitten nog 'in de ontkennende fase', zoals de politie het noemt. 'Die denken mijn kind doet dat niet.'

Status van de verdachten

Van de zes verdachten is er één voor negentig dagen in voorarrest gezet. Twee anderen zijn voorwaardelijk vrijgelaten met een enkelband en drie verdachten zijn na verhoor vrijgelaten maar nog wel verdacht. Een deel van hen is minderjarig.