Chocoladefabriek in Leiden viert haar 25-jarig bestaan

LEIDEN - De chocoladefabriek van De Zijl Bedrijven in Leiden bestaat 25 jaar. Dat is reden voor een feestje, want de fabriek is één van de weinig sociale werkplaatsen in Nederland die echt goede zaken doet. Dat is opmerkelijk, omdat het voor veel gemeenten moeilijk is om voor dit soort gesubsidieerd werk uit de kosten te komen.
Duizenden chocolaatjes gaan er op een dag door de handen van de medewerkers van de chocoladefabriek. Ze hebben allemaal een beperking, waardoor ze eigenlijk niet te plaatsen zijn op de arbeidsmarkt. Maar hier komen ze toch tot bloei.
'Thuiszitten is niks voor mij hoor', zegt een medewerkster die amandels op de chocolaatjes legt. 'Je kan maar beter wat om handen hebben. Ik heb het naar mijn zin op het werk. Ik ga met plezier naar de chocolaterie.'

Creatief

25 jaar geleden werkte de chocoladefabriek maar voor één grote opdrachtgever. De veranderende arbeidsmarkt en de Participatiewet dwingen de fabriek nu om creatief te zijn en daarom wordt nu veel gewerkt met startende ondernemers.
'Die hebben vaak producten van chocolade net iets hoger in de markt zitten', weet Michael Tiron van De Zijl Bedrijven (DZB) Leiden. Ze hebben een grotere marge en dat betekent dat betekent voor ons dat er gewoon een gunstig rendement te behalen valt.' En die formule maakt DZB Leiden tot een voorbeeld voor andere werkplaatsen in Nederland.

Schoonmaak en postbezorging

Naast de chocolade-afdeling is DZB ook actief in de groensector, de catering, schoonmaak en postbezorging. Daarnaast is DZB ook het re-integratiebedrijf van de gemeente Leiden. Honderden mensen met een uitkering vinden met behulp van begeleiding door DZB een baan op de arbeidsmarkt.