Automaten voor OV-chipkaart verdwijnen uit bussen HTM

DEN HAAG - De zogeheten 'OV-chipkaart ophaalautomaten' verdwijnen uit de bussen van de HTM. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf tegenover Omroep West. De blauwe kastjes worden maar weinig gebruikt.
'In totaal zo'n 5.000 keer per jaar', zegt de woordvoerder. 'Dat is wel erg weinig op een reizigersaantal van zo'n 16 miljoen per jaar.' De automaten worden daarom vanaf 1 januari weggehaald uit de bussen.
'Het in stand houden van de automaten kost zo'n 125.000 euro per jaar aan gemeenschapsgeld, dat vonden we niet verantwoord.' De HTM zegt het geld liever te besteden aan het ontwikkelen van pinnen op de bus.

Ingehaald door de tijd

'Daar zijn we nog mee bezig', zegt de woordvoerder. 'We zijn aan het kijken wat dat gaat kosten en of we dat geld dan daarvoor kunnen gebruiken.' Vanaf wanneer er dan gepind kan worden op de bus van de HTM kon hij niet zeggen.
Volgens de woordvoerder is het verdwijnen van de ophaalautomaten geen probleem: 'Die dingen zijn er tien jaar geleden ingezet, maar ze zijn ingehaald door de tijd. Er zijn nu genoeg andere punten waar je een OV-chipkaart kunt opladen, zoals bij supermarkten en andere winkels.'

Toestemming van Metropoolregio

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag, die opdrachtgever is voor het busvervoer in Haaglanden, heeft daarom volgens hem ook toestemming gegeven de blauwe kastjes te verwijderen.