Laatste stukje oud Den Haag gaat op de schop

De hoek van het Spui en de Gedempte Gracht. Illustratie Omroep West
De hoek van het Spui en de Gedempte Gracht. Illustratie Omroep West
DEN HAAG - Een aantal markante, historische panden in het centrum van Den Haag wordt gerestaureerd. Het plan daarvoor maakt onderdeel uit van een ontwikkeling om 28 woningen en bijna 900 vierkante meter aan nieuwe winkels of horeca te realiseren in de binnenstad. Dat blijkt uit voorstellen die wethouder Boudewijn Revis (VVD) aan de gemeenteraad heeft gezonden.
De panden op de hoek van het Spui met de Gedempte Gracht zijn in dit deel van het centrum het ‘laatste stukje van de oorspronkelijke stad’, aldus de wethouder. Er omheen staat allemaal nieuwbouw: de Markthof, de bioscoop, het Spuimarkt-complex en het stadhuis.
‘Dit historisch stukje Den Haag in het hart van de stad, steekt qua bouwkundige uitstraling schril af tegen de (nieuwe) ontwikkelingen in de directe omgeving,’ signaleert de gemeente ook. Vandaar dat Revis onder strenge voorwaarden wil meewerken aan het plan.

Nieuwbouw

De monumentale huizen zijn eigendom van de Stichting Levi Lassen. Die wil het gebiedje graag opnieuw ontwikkelen. De panden aan de kant van het Spui worden daarom gerenoveerd en gerestaureerd. Aan de kant van de Gedempte Gracht en op het binnenterrein tussen de panden, komt nieuwbouw. Dat betekent bijvoorbeeld dat vanuit de tuin van de Nieuwe Kerk een nieuw complex is te zien. Maar dat mag niet te hoog worden en niet zichtbaar zijn van de Kalvermarkt en het Spui.
Een deel van de negen panden werd vermoedelijk al in eind veertiende, begin vijftiende eeuw gebouwd. Ze staan in ieder geval ook op een kaart van 1681 van het centrum van Den Haag. In de loop van de jaren is er vlakbij wel enorm veel veranderd. Een van de meest recente ingrepen is de komst van de Markthof, dat in 1967 en 1978 werd gebouwd. ‘Als het Galliërsdorpje van Asterix en Obelix bleven de oude panden op de hoek van de Gedempte Gracht en het Spui heldhaftig overeind,’ staat in een nota van de gemeente over het gebiedje.

Te hoog

Uit het stuk blijkt ook dat Levi Lassen ook al in 2013 heeft geprobeerd om hier nieuwbouw te plegen. Toen werd een voorstel ingediend dat Den Haag te hoog vond. ‘De gemeente vindt dat dit stukje historische binnenstad in maat en schaal behouden moet blijven. Het is het laatste stukje kleinschalige bebouwing in dit deel van de binnenstad,’ staat een beschrijving van de plannen.
Daarom worden de meeste panden gerestaureerd. Slechts een paar (Gedempte Gracht nummers 671 tot en met 679) mogen worden gesloopt, ook al zijn het karakteristieke panden’ in het Rijks beschermde stadsgezicht. De gemeente moet daarvoor nog wel toestemming geven. Dat gebeurt alleen als de nieuwbouw er wat betreft vorm hetzelfde uitziet en de gevels er ‘authentiek historisch’ uit komen te zien.