Honderden euro's boete voor weghalen vogelnestjes in Monster

© GBW
MONSTER - Bewoners van de Boomaweg in Monster hebben 750 euro boete gekregen voor het verwijderen van vogelnesten. Dat blijkt uit vragen van GemeenteBelang Westland (GBW), meldt mediapartner WOS. De bewoners waren zich er volgens GBW helemaal niet bewust van dat ze iets strafbaars deden.
Ze wilden hun zonneschermen vervangen en besloten nieuwe nesten in hun tuin weg te halen, in de hoop dat de vogels niet op hun nieuwe markiezen zouden poepen. Het aantal nesten was volgens de bewoners toegenomen van 17 vorig jaar naar 40 dit jaar.
Maar dat weghalen bleek niet te mogen. De dierenpolitie stond dan ook al snel op de stoep met het verhaal dat anderen geconstateerd hadden dat er nesten waren weggehaald. De politie zelf heeft volgens GBW niets geconstateerd. Toch viel er niet veel later een acceptgiro op de mat met een boete van 750 euro.

Geen bewijs

GBW vindt het maar vreemd dat de bewoners beboet zijn zonder voorafgaande waarschuwing. De partij stelt dat er eigenlijk geen bewijzen zijn dat de nesten zijn weggehaald. De fractie hoopt dat de dierenpolitie in het vervolg ook beter kan aangeven welke vogels wel of niet beschermd zijn.
De dierenpolitie verwijst voor een reactie door naar de gemeente. Die zegt dat GBW aan het verkeerde adres is omdat het hier landelijke regelgeving betreft. Volgens de flora- en faunawet mogen vogelnesten tijdens de broedtijd helemaal niet weggehaald worden en voor sommige vogelsoorten geldt dat het hele jaar.