Instellingen

OM wil gereedschapsdieven achter de tralies, celstraffen tot 32 maanden geëist.

Een electrische zaag
Een electrische zaag © Omroep West

DEN HAAG - Tegen drie mannen die onder meer verdacht worden van diefstal van tuingereedschap heeft het Openbaar Ministerie dinsdag celstraffen tot 32 maanden geëist. De drie zouden in de periode oktober 2015 tot en met april 2016 voor onder meer duizenden euro's aan bladblazers, kettingzagen en grondboren hebben gestolen.

Het OM eiste de zwaarste straf, 32 maanden cel, tegen een 24-jarige Leidenaar. Een man van 25 uit Zoetermeer hoorde een celstraf eisen van 24 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Tegen de derde verdachte, een man van 21 jaar uit Delft, eiste het OM een jaar cel.

Het drietal leek een voorkeur te hebben voor tuingereedschap van het merk Stihl. Onder meer een hoveniersbedrijf in Oud Ade en een tuincentrum in Katwijk werden slachtoffer. Geconfronteerd met beelden van een bewakingscamera ontkenden de verdachten tijdens de zitting dat zij daarop te zien waren. 'Ik ben dat niet, dat kan ook Sugar Lee Hooper wezen', zei één van hen.

Ook bouwmarkten doelwit

De diefstallen van het drietal beperkten zich niet tot alleen onze regio. Eén van de verdachten, de 25-jarige man uit Zoetermeer, bekende tijdens de zitting dat hij bij een hovenier in Sneek zeker 25 stuks gereedschap weg had genomen. De gestolen spullen werden bewaard in opslagboxen, een deel werd verkocht in Duitsland.

Ook zouden de verdachten een aantal bouwmarkten in de regio hebben opgelicht. Zo werden in Den Haag, Berkel en Rodenrijs en in de Lier onder een valse naam spullen gehuurd, zogenaamd om een badkamer te verbouwen. 'Ik wou die spullen verkopen', zei een van de verdachten. 'Omdat ik geld nodig had, ik zat een beetje slecht', was zijn verklaring.