Instellingen

92-jarige Nel speelt om Haags Kampioenschap Biljarten Bandstoten

De bijna 93-jarige Nel Bolten - volgende maand is ze jarig.
De bijna 93-jarige Nel Bolten - volgende maand is ze jarig. © Gera Nieland

DEN HAAG - Met haar 92 jaar is de opmerkelijk vitale Nel Bolten misschien wel de oudste finalist van het Haags Kampioenschap Biljarten Bandstoten. In die finale is ze ook nog eens de enige dame van het gezelschap. Op 22, 25 en 26 november neemt ze het op tegen zeven mannen.

Haar deelname is des te opmerkelijker, omdat ze nog maar relatief kort biljart. Heel goed herinneren doet ze het niet meer, maar ze begon zo'n twaalf jaar geleden met het leggen van een biljartje. Achteraf heeft ze spijt dat ze daar niet eerder mee is begonnen, zegt ze.

In de eerste van zeven finalewedstrijden neemt Nel het op tegen Daan Tolhuizen. Met zijn 41 jaar is het leeftijdsverschil ruim vijftig jaar. De jongste finalist is zelfs 27 jaar. Het geheim van de bijna 93-jarige Nel: twee jenever van Ketel no. 1 per dag.

Alcohol

Maar alcohol tijdens de wedstrijd is er niet bij. Dat is niet goed voor de concentratie. Uiteraard moet iedereen dat voor zich weten. Zo neemt haar tegenstander wel een biertje. Haar motto luidt echter: Alles met mate.'

Toch gaat ze de eerste wedstrijd onderuit tegen Tolhuizen. Het krachtsverschil is met 30-7 te groot.  Maar niet getreurd, er komen nog zes wedstrijden. 'En meedoen is belangrijker dan winnen,' zegt ze zelf. Volgend jaar weer in de finale? 'Als het aan mij ligt, wel', besluit Nel.