'Over vijf jaar 2000 auto's op waterstof'

DEN HAAG - Waterstofauto’s. Er wordt al jaren over gepraat en er rijden er al best wel een paar rond, maar echt doorgebroken zijn ze nog niet. Overheid, bedrijfsleven en universiteiten blijven de door waterstof aangedreven voertuigen ontwikkelen en promoten.
Duitsland is al wat verder, vertelde  Alexander Hablé, transitiemanager van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, dinsdagavond op voormalig vliegveld Valkenburg. Daar werd over de toekomst van deze voertuigen gesproken. En geïnteresseerden konden een stukje meerijden. In Duitsland worden  de komende zeven jaar 400 tankstations voor waterstof verwacht.
De voordelen van rijden op waterstof zijn legio, volgens deskundigen. Zo gebeurt het voltanken in een mum en is het rijbereik van de auto’s vergelijkbaar met die van de huidig gangbare auto’s. Als de waterstof in de toekomst schoner geproduceerd kan worden is het rijden op de brandstof klimaatneutraal, want er is geen uitstoot van vuile gassen.

Twintig tankstations

In Nederland zijn op dit moment maar twee tankstations voor waterstof, waar de 28 auto’s terecht kunnen die in ons land rondrijden. Over vijf jaar moeten er volgens het ministerie twintig tankstations in Nederland zijn, waar de dan tweeduizend rondrijdende personenauto’s en honderd bussen hun waterstof kunnen tanken.