Instellingen

Zuid-Holland slibt dicht, A13 zorgt voor grote economische schade

File op de A13.
File op de A13. © archief Omroep West).

DEN HAAG - De vele files op de A13 tussen de knooppunten Ypenburg en Kleinpolderplein zorgden in 2015 voor grote economische schade. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO. De schade wordt vastgesteld op 11,2 miljoen. Alleen de economiche schade op de A15 tussen knooppunt Ridderkerk en Gorinchem was nog groter: 11,4 miljoen.

Op plaats drie staat de A27, met de file tussen knooppunt Everdingen en Gorinchem. Die was in 2015 goed voor een economische schade van 9,6 miljoen euro.

Van de twintig files die ondernemers het meeste schade berokkenen, staan er acht van de top  tien in Zuid-Holland. 'Dit is alarmerend', volgens het onderzoeksbureau. 'Dit vraagt om investeringen in meer én slimmere infrastructuur.' De totale schade die files de Nederlandse economie bezorgen, bedroeg in 2015 liefst 1,1 miljard euro. In 2014 was dit nog 875 miljoen euro.

Verlengde A4

De problemen op de A13 zijn dit jaar afgenomen vanwege de verlengde A4 tussen Delft en Schiedam. Het aantal files is daar met twintig procent afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015, liet de ANWB begin april weten. Er staan nu vaker files op de A4.