Slaap-app TU Delft werkt, duidelijke afname slaapproblemen

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De interactieve slaap-app 'SleepCare' van de TU Delft werkt. Gebruikers van de app vielen sneller in slaap en werden minder vaak wakker. Drie maanden later was dit effect nog steeds zichtbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Corine Horsch, die woensdag aan de TU promoveert op dit onderwerp.
De app is samen met de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld om mensen met chronische slapeloosheid een beter slaapritme aan te leren. SleepCare is gebaseerd op bestaande therapie, maar doet meer dan alleen het slaappatroon bijhouden. Gebruikers gingen bijvoorbeeld ook aan de slag met slaaphygiëne, afgestemd op het dagelijks leven.
Voor het onderzoek naar de effectiviteit van de app werden 151 mensen met chronische slapeloosheid opgedeeld in twee groepen. Van hen kregen er 74 zes weken lang direct toegang tot SleepCare, 77 werden eerst op een wachtlijst geplaatst. Bij de deelnemers die de app gebruikten, was een duidelijke afname van de slaapproblemen te zien. Mensen vielen sneller in slaap en werden minder vaak wakker. Drie maanden later was dit effect nog steeds zichtbaar.

10 procent heeft last van slapeloosheid

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders lijdt aan chronische slapeloosheid. Structureel slecht slapen kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en de kwaliteit van leven. Tot nu toe krijgen mensen met dit probleem vaak 'cognitieve gedragstherapie': slaaprestrictie en ontspanningsoefeningen.
Die therapie is echter beperkt toegankelijk. Er zijn namelijk te weinig slaaptherapeuten voor het grote aantal mensen met slaapproblemen. Daarnaast blijken patiënten moeite te hebben de therapie vol te houden, omdat zij het bijvoorbeeld lastig vinden om zich aan de voorgeschreven slaaptijden te houden.