Al 8.000 euro voor Beatles-monument in Hillegom

Kunstenaar Nicolas Dings (links) onthulde zaterdag zijn ontwerp.
Kunstenaar Nicolas Dings (links) onthulde zaterdag zijn ontwerp. © Omroep West
DEN HAAG - In een paar dagen tijd is al ruim een kwart van de benodigde 30.000 euro binnen voor het Beatles-monument in Hillegom. Het is nu ook niet meer de vraag of er een Beatles-monument in Hillegom komt, maar wanneer. Dat zegt Frans van der Riet, de secretaris van de Stichting Beatles Treslong Monument Hillegom. 'Als het niet volgend jaar wordt, dan wordt het een jaar later.'
De stichting is een
begonnen en is op zoek naar sponsoren. Dat leverde tot nu toe 8.000 euro op. Als het bedrag op 31 januari nog niet bij elkaar is, stapt de stichting naar de gemeente om te kijken of die ook een bijdrage wil leveren.
Rond 1 februari wordt er een knoop doorgehakt, want het kost ongeveer vier maanden om het monument te maken en het is de bedoeling dat het in het eerste weekend van juni wordt onthuld. Op 5 juni is het 53 jaar geleden dat The Beatles optraden in Hillegom.

1964

Het monument moet de gedachte levend houden aan het legendarische bezoek van The Beatles aan Hillegom in 1964. De Britse band trad toen op in het inmiddels verdwenen zalencentrum Treslong. Het was het eerste optreden van The Beatles in Nederland.
De stichting schreef een prijsvraag uit voor een monument waarop 20 kunstenaars reageerden. De Amsterdamse kunstenaar Nicolas Dings kwam als winnaar uit de bus. Zijn ontwerp is binnenkort in het Beatles Museum Alkmaar te zien, samen met de twee andere ontwerpen die aan de prijsvraag meededen. Op 29 november, de sterfdag van George Harrison, is er een speciale tentoonstelling met al zijn solowerk en dan worden de ontwerpen getoond.