Instellingen

ANWB komt met universeel reservewiel

© ANP

DEN HAAG - Steeds meer mensen gaan tegenwoordig de weg op zonder dat er een reservewiel in de auto ligt. Zo veel zelfs, dat de ANWB nu maatregelen neemt. Het Haagse bedrijf rust de komende weken de wegenwachtauto's uit met een speciaal reservewiel dat onder vrijwel alle typen auto's past.

Handig, want je hoeft minder lang te wachten voordat je de weg weer op kunt. 'De klus is binnen een kwartier geklaard', laat een woordvoerder van de ANWB weten. Dat het wiel (Geel Wiel genoemd) noodzakelijk is, blijkt uit de cijfers. De afgelopen twee jaar nam het aantal auto's zonder reservewiel met 20 procent toe.

'Als er geen reservewiel aanwezig is, moet de Wegenwacht bij lokale bandenleveranciers en reparateurs op zoek naar de juiste bandenmaat. Hierdoor duurt het vervangen van een band, zelfs onder de meest ideale omstandigheden, al gauw minimaal één à anderhalf uur', aldus de ANWB.

Niet alle wagens

Toch kunnen niet alle wagens gebruikmaken van de nieuwe dienst. 'Auto's met bijzondere wielmaten, zoals bijvoorbeeld Ferrari's, kunnen niet worden geholpen, maar heel veel andere auto's wel', zegt de ANWB.

Het idee voor het universele reservewiel is afkomstig van de Engelse zusterclub AA. Na gebruik kunnen de leden het tijdelijke wiel binnen vijf dagen gratis terugsturen naar de ANWB.