Mogelijk geen chloor meer in zwembaden, maar reiniging met uv-licht

Waterpret
Waterpret © ANP
DELFT - Zwembadwater reinigen met ultravioletlicht (uv-licht) in plaats van chloor. Het zou in de toekomst zomaar eens mogelijk kunnen zijn. Marjolein Peters van de TU Delft onderzocht deze alternatieve reinigingsmethode. Het gebruik van uv-licht zou volgens Peters beter zijn dan het gebruik van chloorproducten omdat het minder irritatie veroorzaakt, zoals de welbekende rode ogen na een duik in het zwembad. Zij promoveert vrijdag op dit onderzoek.
Het filteren van het water met uv-licht zou in drie stappen moeten gebeuren. Eerst worden met een biologisch filter opgeloste stoffen, zoals zweet en urine, eruit gefilterd doordat micro-organismen in het filter ze opeten. Vervolgens worden kleinere afvalstoffen verwijderd met ultrafiltratie, een heel fijne zeef die haren, huidschilfers en micro-organismen tot 0,2 micrometer eruit haalt. Ten slotte worden de overige micro-organismen met ultravioletlicht bestraald.
Het is nog niet zo dat nu meteen alle zwembaden in Nederland overstappen op deze manier van reinigen. Er moet eerst nog op grote schaal getest worden. En de wet moet worden aangepast omdat die nu het gebruik van chloor voorschrijft.

Duurder dan chloor

Het gebruik van deze nieuwe methode is wel duurder dan het gebruik van chloor. Dit komt onder andere doordat het water binnen een korte tijd langs de uv-lampen gecirculeerd moet worden om effectief te zijn. Dit kost bij de grotere recreatie- en wedstrijdbaden meer energie. Daarom is het uv-zuiveringsproces waarschijnlijk beter toepasbaar in kleinere baden, zoals een peuter- of therapeutisch bad, waar de wateromloop kleiner is.