Rijswijk zet extra agenten en handhavers in tegen overlast scholieren ROC Mondriaan

Iemand rookt een blowtje.
Softdrugs © ANP
RIJSWIJK - Rond het ROC Mondriaan op de grens van Rijswijk en Delft zijn sinds kort extra agenten, handhavers van de gemeente en medewerkers van de opleiding aan het patrouilleren om de overlast door hangjongeren te beteugelen. De scholieren zouden zwerfvuil achterlaten, op straat blowen en parkeeroverlast in de buurt veroorzaken.
De burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen, wil met de maatregelen laten zien dat hij klachten uit de buurt serieus neemt en dat de gemeente er ook echt iets aan doet.
In de omgeving van de school, die 3000 leerlingen telt, zouden al een tijdje klachten zijn. Zo kunnen bewoners hun auto’s soms slecht kwijt omdat plekken worden ingenomen door scholieren. Ook klagen buurtbewoners dat er veel zwerfvuil ligt, afkomstig van een vlakbij gelegen nieuw kip-fastfoodrestaurant waar leerlingen van Mondriaan blijkbaar graag op bezoek gaan.

Tot Kerst

Sinds enige tijd zijn er daarom ‘zichtbaarheidsacties’, waarbij politie, handhavers en medewerkers van Mondriaan de jongeren aanspreken op hun gedrag. Die gaan in ieder geval tot de Kerst door. Ondertussen werkt de gemeente aan een plan voor een meer structurele oplossing.
Zo zou parkeeroverlast kunnen worden tegengegaan door het invoeren van vergunningparkeren. Maar dat is niet zo maar gebeurd. ‘Er moet bijvoorbeeld worden onderzocht of daarvoor draagvlak is bij de bewoners. Maar die procedure loopt', aldus de burgemeester. Een alternatief zou de aanleg van meer parkeerplaatsen zijn. Maar daarvoor zouden school en gemeente niets voelen.

Het viel mee

Bezuijen en wethouder Ronald van der Meij (Gemeentebelangen) wandelden zelf woensdagmorgen mee met het team. Maar zij moesten constateren dat het met de overlast en troep nog mee viel.
Wel prijst de wethouder de fastfoodketen, die zelf ook zwerfafval opruimt, tot ver in de wijk en dan niet alleen de eigen troep. Van der Meij: ‘Maar het blijft toch verbazingwekkend hoe sommige mensen met afval omgaan.’