Grote Marktstraat in Den Haag wordt groener

© ANP
DEN HAAG - De Grote Marktstraat in Den Haag wordt groener. Dat schrijft wethouder Boudewijn Revis in een brief aan de gemeenteraad. Er komen in de bekende winkelstraat 44 boombakken. De bakken worden in het voorjaar van 2017 geplaatst.
Het groen
zijn, schrijft Revis. Dit is voor evenementen zoals Sinterklaas en 'Koningsnach'. Het plaatsen van de boombakken kost 190.000 euro en het bijhouden van het groen nog eens 30.000 euro per jaar.
Partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten al langere tijd voor meer groen in de binnenstad. Revis was in het verleden geen voorstander van bijvoorbeeld grote plantenbakken. Dit omdat de straat veel bezoekers trekt, die ongehinderd zouden moeten kunnen flaneren.

'Investeren in kwaliteit van de buitenruimte'

Revis heeft nu een oplossing gevonden voor dat probleem. 'Ik vind het belangrijk dat de gemeente blijft investeren in de kwaliteit van de buitenruimte. Hierdoor blijven veel grote investeerders hun weg vinden naar de Haagse binnenstad. De straat heeft mooie bestrating, nieuwe banken en bijzondere verlichting gekregen.'
De wethouder gaat verder: 'Op verzoek van ondernemers en gebruikers is besloten om groen aan te brengen in de straat. Het was even puzzelen, maar dit is nu gelukt zonder dat het open karakter van de staat wordt aangetast.'

Aanpassing kruisingen

Naast het plaatsen van groen worden ook de kruisingen van de Grote Marktstraat met de Wagenstraat en de Voldersgracht aangepakt. Op dit moment ligt het fietspad lager dan het voetpad. Bij de kruisingen wordt het fietspad verhoogd, zodat fietsers minder snel gaan fietsen. Het aanpassen van de kruisingen kost 350.000 euro.