Baanbrekend glasvezel Hillegom alweer hopeloos verouderd

HILLEGOM - Het glasvezelnetwerk van Hillegom wordt vanaf 1 januari niet meer gebruikt. Nieuwe kabelexploitant KPN gaat digitale diensten in de gemeente alleen nog maar aanbieden via de aloude tv-kabel.
In 2006 was Hillegom één van de eerste gemeenten die een glasvezelnetwerk kreeg. Er werden duizenden euro's geïnvesteerd in een bepaald type kabel, dat nu al achterhaald is. In de afgelopen tien jaar is namelijk een andere glasvezelkabel de standaard geworden, waardoor het voor KPN niet rendabel is om alleen voor de 4000 klanten in Hillegom technische aanpassingen te maken.
Volgens de kabelexploitant bieden nieuwe techieken de mogelijkheid om internet, tv en telefonie via de tv-kabel te leveren. Hoewel in sommige gevallen de internetsnelheid beduidend lager ligt dan bij glasvezel, zou de gemiddelde Hillegomse gebruiker daar niets van merken.

Petitie

Bijna 700 ondertekenaars van een petitie tegen de verandering zijn het daar niet meer eens en vrezen kwaliteitsverlies. Voor inwoners van een gemeente waar ze ooit als eerste supersnel konden internetten, is dat laatste maar moeilijk te verkroppen.