Instellingen

Zuid-Holland wil onderzoek naar verlengde tunnel RijnlandRoute

Impressie Rijnlandroute bij Stevenshof door MTD Landschapsarchitecten in opdracht van provincie Zuid-Holland.
Impressie Rijnlandroute bij Stevenshof door MTD Landschapsarchitecten in opdracht van provincie Zuid-Holland. © archief

REGIO - De provincie moet onderzoeken of een verlengde tunnel aan de RijnlandRoute mogelijk is. Daarvoor pleitte woensdag een meerderheid in de Provinciale Statencommissie van Zuid-Holland.

De RijnlandRoute is een 14 kilometer lange provinciale weg ten zuiden van Leiden, die de snelwegen A44 en A4 met elkaar moet verbinden. Bewoners van de Leidse wijk Stevenshof willen de weg niet horen, zien en ruiken en vragen de provincie om de tunnel bij Leiden met 560 meter te verlengen. De tunnel aan die kant wordt dan in totaal 1.160 meter. De lokale politiek in Leiden steunt dat idee. De Leidse wethouder Robert Strijk (D66) benadrukte dat nogmaals aan de Provinciale Statenleden.

Het onderzoek gaat overigens alleen door, als er een zogeheten 'aanbestedingsvoordeel' is gebleken. Dat houdt in dat als een bouwer de aanleg voor zeventig procent van het door de provincie geraamde bedrag (in totaal 800 miljoen) kan uitvoeren, dat dan pas wordt onderzocht of er een langere tunnel mogelijk is.

Huiverig

De oppositiepartijen in de Statencommissie gingen nog iets verder. Zij pleitten ervoor om nu alvast te starten met het onderzoek. Van de oppositiepartijen kon alleen de PVV zich daar niet in vinden, maar coalitiepartij SP juist wel. De coalitiepartijen zijn huiverig om nu al te beginnen met het onderzoek, omdat ze verwachten dat het leidt tot vertraging van het project.

Volgens de planning zal halverwege december bekend worden welke bouwer de RijnlandRoute gaat aanleggen en voor welk bedrag de aannemer dat kan doen. Op dat moment is dus bekend of de verlengde tunnel nog wordt onderzocht.

2022

Als alles volgens planning verloopt, kunnen eind 2022 de eerste auto's over de nieuwe weg rijden.