Wel of niet bloot zonnen in Delftse Hout? Naaktrecreanten weer voor de rechter

DELFT - Het is inmiddels een principekwestie geworden, de naaktrecreatie in Delftse Hout. Sinds drie jaar voert een kleine groepje naaktrecreanten een juridische strijd nadat ze in 2013 bekeuringen kregen voor bloot zonnen, in een gebied waar dat al tientallen jaren gedoogd werd. Ze procedeerden tot aan de Hoge Raad. Die besliste dat de zaak over moest. En dus boog het gerechtshof zich woensdag opnieuw over het dossier.
Sommige gedaagde naaktlopers
om er 'te genieten van de zon op hun blote huid'. Naar eigen zeggen zijn ze niemand tot last en heeft het met seks niks te maken. Daarbij vinden ze Delftse Hout een prima plek om naakt te recreëren. Het Openbaar Ministerie wil woensdag weten of de rechter daar ook zo over denkt.
Volgens het OM is het gebied te veel veranderd, het is er drukker geworden. Daarnaast zou het de laatste jaren meer op een stadspark zijn gaan lijken. En daar is geen plek voor naaktrecreatie, denkt het OM. Andere gebruikers zouden geconfronteerd kunnen worden met de naakte zonaanbidders.

'Gebied is veranderd en ongeschikt voor naaktrecreatie'

'Vanaf het strandpad en vanaf het wandel- en fietspad achter de ligweide is het stukje makkelijk waar te nemen. De faciliteiten zoals de wc's waar iedereen gebruik van maakt; de ongeklede naaktrecreanten maar ook de meisjes van zestien en de vrouwen die zich ongemakkelijk voelen bij ongeklede heren', aldus het OM.
Maar volgens de verdediging is dat niet erg, want 'bloot is helemaal niet vies'. En hoe kan het dat een plek waar tientallen jaren wel bloot van de zon genoten kon worden ineens niet meer geschikt is, vragen de advocaten zich af. En daarbij herkennen zij het beeld niet dat het drukker geworden is in het gebied.

Uitspraak in januari

Of het gerechtshof er ook zo over denkt weten we op 18 januari, dan doen ze uitspraak. De boetes tegen de acht naaktrecreanten lijken sowieso van tafel. Het Openbaar Ministerie heeft het gerechtshof gevraagd om die te schrappen.