Sneller hulp na kindermishandeling of huiselijk geweld door ingrijpen gemeente Den Haag

DEN HAAG - De wachtlijsten bij Veilig Thuis Haaglanden zijn weggewerkt. Op dit moment zijn er geen mensen meer die na huiselijk geweld of kindermishandeling langer dan vier weken moeten wachten bij het vinden van hulp.
Dat komt omdat de gemeente Den Haag na de zomer heeft ingegrepen bij Veilig Thuis, maakte wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) donderdag bekend. Dit was nodig omdat in de eerste helft van dit jaar de wachtlijsten toch weer fors toenamen. Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 32 gevallen die langer dan de norm van vier weken nog wachtten op een onderzoek of het beginnen van de hulp. ‘Dat is niet acceptabel,’ aldus de wethouder.
Daarom zijn onder meer extra mensen aangenomen bij Veilig Thuis. Daarnaast zijn er ook snellere computers aangeschaft zodat de medewerkers beter hun werk kunnen doen, aldus de nieuwe directeur Aubrey Spijker. Verder is er nog een onderzoek gaande wat er precies moet gebeuren om te voorkomen dat er weer wachtlijsten ontstaan.

Zorgen in politiek

In de Haagse gemeenteraad leven al lange tijd zorgen over de wachtlijsten. ‘Dit moet echt snel beter,’ zei bijvoorbeeld PvdA-fractieleider Martijn Balster toen bleek dat er eind vorig jaar nog 110 mensen langer dan vier weken op hulp moesten wachten.
Veilig Thuis is het centrale advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft of krijgt. Het is een fusie van het meldpunt kindermishandeling en steunpunt huiselijk geweld. Het advies- en meldpunt werkt in Den Haag, Delft, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Wassenaar, Westland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp.

Steeds meer meldingen

Gemeenten zijn sinds 1 januari vorig jaar verantwoordelijk voor die hulp. Sindsdien is het aantal meldingen steeds meer toegenomen. Zo krijgen nu veertien procent meer mensen hulp dan begin 2015.
Volgens Van Engelshoven komt dat niet omdat er in de afgelopen twee jaar een explosie van geweld tegen kinderen is geweest. Het heeft meer te maken met de grotere bekendheid van het bureau. Maar ook omdat de politie anders is gaan werken en meer aandacht heeft gekregen voor problemen in gezinnen.

Iedereen krijgt hulp

Recent waren er ook berichten uit andere gemeenten dat mensen die wel hulp nodig hadden, die niet kregen omdat het geld op was. Dat is hier niet het geval, verzekert zij. De gemeente heeft geen grenzen gesteld aan de budgetten. Iedereen die hulp nodig heeft, krijgt die.