PvdA en VVD: 17 miljoen voor regionale omroepen

Verslaggever Sander Knura aan het werk
Verslaggever Sander Knura aan het werk
DEN HAAG - Regeringspartijen VVD en PvdA willen eenmalig 17 miljoen euro uittrekken voor de regionale omroepen, omdat anders de nieuwsvoorziening in gevaar kan komen. De omroepen moeten het geld gebruiken om meer samenwerkingsverbanden op te zetten met elkaar, met regionale kranten en met de NOS.
VVD en PvdA vinden dat regionieuws van belang is voor de samenleving. 'Mensen willen niet alleen weten wat de uitkomst is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook wat de provincie of gemeente heeft besloten of hoe die brand in het naburige dorp is afgelopen', zegt PvdA-Kamerlid Mohandis.
Het plan is opvallend omdat eerder de regionale omroepen gezamenlijk 17 miljoen moesten bezuinigen. In september trok het kabinet al het plan in om de omroepen te laten samenwerken in een Regionale Publieke Omroep en besturen te laten fuseren, nadat omroepen het niet eens konden worden over de voorwaarden waarop dit moest gebeuren.

Dwarsliggers

De geplande bezuiniging van 17 miljoen ging toen wel gewoon door. 'Die samenwerking is er er niet van gekomen omdat een aantal omroepen dwars lag. Ik vind dat de kijker en de luisteraar daarvan niet de dupe mogen worden', aldus Ton Elias.
Veel omroepen moesten al mensen ontslaan. Zo kondigde RTV Utrecht elf ontslagen aan, 22 mensen gingen eruit bij NH in Noord-Holland en RTV Rijnmond moet het met 15 mensen minder doen. Omroep West moet rond de 850.000 euro bezuinigen.

'Steun voor structurele samenwerking'

‘Een aantal omroepen heeft de plannen gedwarsboomd omdat ze bang waren dat ze hun redactionele onafhankelijkheid zouden kwijtraken', vertelt Elias. Maar volgens het VVD-kamerlid is dat niet het geval als er aan de achterkant meer wordt samengewerkt. ‘Als je één boekhouder hebt voor alle omroepen in plaats van 13, dan merkt de kijker of luisteraar daar helemaal niets van.’
Elias geeft de omroepen eigenlijk nog een kans. 'Ze moeten gaan samenwerken zodat er geld bespaard kan worden op dubbel werk. Als ze blijven weigeren, dan staan die omroepen mooi in hun hemd.