Modeontwerper De Givenchy opent eigen expositie in Haags Gemeentemuseum

DEN HAAG - Samen met filmster Audrey Hepburn (1929 - 1993) heeft hij een wat ander vrouwbeeld naar Hollywood gebracht. Dat denkt de 89-jarige Franse couturier Hubert de Givenchy. Zij door haar uitgesproken slanke silhouet, hij door de kleding die er naadloos bij paste. De Givenchy opende vrijdag in het Haagse Gemeentemuseum een expositie over zijn modeontwerpen, met een hoofdrol voor Hepburn.
Haar eigen inbreng moet niet worden onderschat, aldus De Givenchy. Zij koos hem en zij was het ook die bepaalde dat die legendarische lange magere hals van haar duidelijk te zien mocht zijn, vertelt hij in het Gemeentemuseum. Daar zijn tot eind maart creaties te zien die de modeontwerper maakte voor Jackie Kennedy, filmsterren en vooral voor Audrey, zijn muze en de Unicef-ambassadrice wier karakter hij uitbundig prijst.
'We hadden een love-affair, zij het een platonische', vertelt De Givenchy kort voor de opening van de expositie. Hij houdt het amper droog, als hij over Hepburn vertelt en over de mogelijkheid om juist in Nederland een eerbetoon aan haar te brengen, als onderdeel van een retrospectief op zijn werk. Hepburn had een Nederlandse achtergrond. Ze had een Nederlandse moeder en woonde in Arnhem. 'Het is erg emotioneel voor mij', erkent De Givenchy.

To Audrey with love

Hij deelt onverwacht zijn laatste herinnering aan haar, de ontmoeting die hij met haar had kort voordat ze stierf aan kanker. 'Er lagen drie winterjassen op een bank, een beige, een blauwe en een zwarte. Ik moest er een kiezen van haar en ik nam de blauwe. Ze nam hem van me aan en drukte hem stevig tegen zich aan. ,,Draag hem als je verdrietig bent, dan zal hij je moed geven'', zei ze.'
En dan te bedenken dat hij er aanvankelijk weinig voor voelde om voor haar te werken; hij had er geen ruimte voor, dacht hij. Hij had haar trouwens niet eens verwacht, maar haar collega Katherine Hepburn. Audrey bleef aanhouden en nam hem mee uit eten, wat in die tijd nog een beetje mal was voor een vrouw om te doen. De Givenchy is tot op heden gelukkig dat hij een dag later overstag ging.
De expositie 'To Audrey with love' is vanaf zaterdag open voor publiek. Een deel van de inkomsten is voor Unicef.