Instellingen

Daklozen in Den Haag naar binnen om verwachte kou

Winterregeling van kracht
Winterregeling van kracht © Archief

DEN HAAG - Vanaf maandag kunnen daklozen in Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam 's nachts terecht in de winteropvang. De GGD's in die steden hebben vanwege de kou besloten de winterkouderegeling in te laten gaan.

Door de kou kunnen mensen ernstig onderkoeld raken of zelfs overlijden. Bij vorst of een combinatie van strenge kou met harde wind en regen wordt dan de regeling ingesteld.

De daklozen kunnen gratis overnachten. Naast een bed krijgen zij ook een maaltijd en een ontbijt aangeboden. Ook kunnen zij er douchen en hun kleding wassen.

Niet in de kou staan

Energieleverancier Liander zal maandag en dinsdag niet-betalende klanten niet afsluiten van gas en licht. Enexis en Stedin gaan daar nog wel even mee door.

Enexis en Stedin gaan maandag en dinsdag nog wel door met het afsluiten van gas- en stroomaansluitingen van wanbetalers of klanten die om andere redenen niet voldoen aan de afspraken met de leveranciers.

Onder het vriespunt

Volgens de wet mag er niet worden afgesloten wanneer de temperatuur in De Bilt twee dagen onder het vriespunt blijft. Dat is volgende week niet het geval volgens de bedrijven.