Instellingen

Elfstedentochtwinnaar Jan van der Hoorn uit ter Aar overleden

Vlnr: Jeen Nauta, Maus Wijnhout, Aad de Koning, Anton Verhoeven en Jan van der Hoorn
Vlnr: Jeen Nauta, Maus Wijnhout, Aad de Koning, Anton Verhoeven en Jan van der Hoorn © ANP

TER AAR - Elfstedentochtwinnaar Jan Jacobus van der Hoorn is op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Ter Aar overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Van der Hoorn was een fanatiek natuurijsschaatser en had een schaatswinkel in zijn dorp, maar werd vooral bekend als één van de vijf winnaars van de Elfstedentocht in 1956.

De tocht van1956 was een barre, de temperatuur lag zo'n 7 graden onder nul en het sneeuwde voortdurend. Jan van der Hoorn zat vanaf het begin aan bij de kopgroep, die gedurende de wedstrijd uitdunde tot vijf schaatsers: Van der Hoorn, Jeen Nauta, Aad de Koning, Anton Verhoeven en Maus Weijnhout.

Het vijftal besloot, omdat ze een groot deel van de wedstrijd samen gestreden hadden tegen de heftige weersomstandigheden, als groep over de finish te gaan. Deze afspraak werd later bekend als het pact van Vrouwbuurstermolen, de kluunplaats waar ze dit besluit namen.

Geen winnaar

Van der Hoorn zei daar volgens de website schaatsen.nl ooit over: 'Ik was geen sprinter, dus heb ik maar toegestemd om gelijk te finishen, al vond ik het raar. Wel heb ik Anton Verhoeven op de streep goed vastgehouden, die vertrouwde ik voor geen cent.' Het Elfstedenbestuur kon de groepsfinish niet waarderen en besloot dat jaar geen gouden medaille uit te reiken en geen winnaar aan te wijzen.

Van der Hoorn was de laatste nog levende van de vijf schaatsers. Zijn uitvaart is op donderdag 1 december in de rooms-katholieke kerk in Ter Aar.