Instellingen

Het gaat slecht met de grutto

© Arend van der Salm

MIDDEN-DELFLAND - Het gaat slecht met de grutto. Het aantal grutto's is dit jaar namelijk opnieuw gedaald. De weidevogels lijken vooral veel last te hebben van het droge voorjaarsweer en het te kort aan insecten. In Midden-Delfland wordt er al van alles aan gedaan om de afname van de weidevogels tegen te gaan doormiddel van het Weidevogelpact.

Eind mei sloeg het zonnige en droge voorjaarsweer om en trokken zware onweersbuien over het land met plaatselijk zware hagel. 'Dit noodweer was waarschijnlijk veel opgroeiende grutto kuikens te veel', laat de Vogelbescherming weten.

In het Midden-Delflandgebied zijn dus al flink wat maatregelen genomen. Vossen, die de grutto kuikentjes opeten, worden daar tegengehouden met schrikdraad. Ook worden er bomen en geriefhoutbosjes gekapt en geknot  voor meer open zicht. De weidevogels hebben namelijk open weidegebied nodig. Deze aanpak lijkt te werken. In de Woudse Polder in Midden-Delfland zijn in 2015 meer jonge vogels 'vliegvlug' geworden dan een jaar eerder.