Boze burgers bij infodag uitbreiding Madurodam

DEN HAAG - Bij een bijeenkomst over de uitbreiding van Madurodam waren zondag tientallen buurtbewoners. Ze boos en bezorgd over de plannen voor een uitbreiding van het attractiepark. De uitbreiding gaat ten koste van een deel van de Scheveningse bosjes.
Bij de ingang van Madurodam staat buurtbewoner Alexander de Mol met een stapel papieren. 'Dit zijn ongeveer 500 handtekeningen van bewoners rond Madurodam die een petitie hebben ondertekend', zegt De Mol. 'Wij vinden dat áls Madurodam uitbreidt, dat op een verstandige manier moet gebeuren. Kap niet een uniek stuk bos.' Een half uur later overhandigt de Mol de petities tijdens een beladen bijeenkomst aan directeur Joris van Dijk van Madurodam.
Mocht de uitbreiding van Madurodam doorgaan, dan gaat er een stuk bos aan de achterkant van het park verloren. Maar dat is nodig, zegt Madurodam. Volgens directeur Van Dijk is 'het park letterlijk tot aan de laatste centimeter volgebouwd'. 'Dus om voort te kunnen gaan met het vernieuwen en verbreiden van ons aanbod hebben wij dit stuk nodig', aldus Van Dijk.

242 bomen

Madurodam wil meer bezoekers trekken en minder afhankelijk zijn van het weer. Daarom moeten er in het nieuwe deel overdekte paviljoens komen. Alleen dat gaat wel ten koste van 242 bomen op 1.6 hectare grond.
‘Het gaat om drie voetbalvelden duinbos. Onze stad is daar echt uniek in. En als je het duinbos hebt en dat weghaalt, komt het nooit meer terug’, aldus een woedende De Mol.

Ondergronds

‘Het is een hartstikke mooi stuk, dat vinden wij ook’, zegt directeur van Dijk. ‘Maar dat het 'weg moet' is in die zin relatief. Wij gaan zorgen dat er een mooie inpassing plaatsvindt en dat wij de groene uitstraling behouden.’ Andere oplossingen, zoals ondergronds uitbreiden, zijn volgens de directie te duur. Het bos is en blijft de enige mogelijkheid.
Volgens buurtbewoner Jack Verduyn-Lunel is de uitbreiding in strijd met het bestemmingsplan van de gemeente. ‘Er ligt een bestemmingsplan dat dit een bos is en dat Madurodam binnen de nu bestaande grens moet blijven. Drie jaar geleden is dit bestemmingsplan nog eens herbevestigd’.

Gelopen race

Volgens zowel omwonenden als directeur Van Dijk is het allemaal nog geen gelopen race en er kunnen nog veel wijzigingen komen in het plan van Madurodam. In januari wordt deze zaak verder in de gemeenteraad verder besproken.