Professor: 'Stop met voetballen op rubbergranulaatvelden'

Een voetballer trapt de bal weg op een omstreden kunstgrasveld.
Een voetballer trapt de bal weg op een omstreden kunstgrasveld. © ANP'
DEN HAAG - 'We moeten stoppen met voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat', dat zegt professor Bob Löwenberg zondag tegen de NOS. Löwenberg is hoogleraar hematologie in het Erasmus MC en hoofdredacteur van Blood, een toonaangevend tijdschrift voor hematologie.
Volgens de hoogleraar is er geen bewijs dat die kunstgrasvelden slecht zijn, maar ontbreekt ook het bewijs dat er niets aan de hand is. Daarom vindt hij dat doorvoetballen op de velden een 'experiment op gezonde mensen' is.
Löwenberg zegt dat er wel reden is voor ongerustheid, ondanks het onbreken van echt bewijs. 'Benzeen veroorzaakt leukemie, lymfeklierkanker en dergelijke', zegt hij bij de NOS. 'In de korrels die uitgestrooid worden op de kunstgrasvelden zitten benzeenachtige stoffen. Dat wekt verdenking. Dat maakt je onrustig'.

Onrust

De onrust over de kunstgrasvelden met rubbergranulaat ontstond na een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Verschillende gemeenten in onze regio reageerden verontrust op de berichten dat de velden mogelijk kankerverwekkend waren. VV Koudekerk stopte met een deel van de trainingen op dit soort velden.
De KNVB verbood het spelen op de velden niet.