Instellingen

Rapport in zaak gevangenismoord niet openbaar gemaakt

Gevangenis van Zoetermeer
Gevangenis van Zoetermeer

ZOETERMEER - Het rapport over de plaatsing van Jan R. in de gevangenis van Zoetermeer wordt niet openbaar. Jan R. pleegde in een psychose een moord binnen de PI, maar de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil het rapport over de juistheid van zijn plaatsing niet delen.

Jan R. bracht op 20 september vorig jaar mede-gevangene Elbert Geveke

. R. zat in een psychose en is voor de moord inmiddels

.

Er rezen al snel twijfels of Jan R. met zijn problemen wel juist was geplaatst in een 'gewone' PI. Onderzoek door de DJI wees uit dat 'aan de formele eisen' was voldaan in het plaatsingsproces. Advocaat Sébas Diekstra liet het daar niet bij zitten en vroeg het rapport op. Hij staat de man bij die door Geveke werd neergeschoten, en baalt dat door de gevangenismoord geen proces meer kan plaatsvinden. Maar DJI weigert het rapport nu te verstrekken.

Vertrouwelijk

Volgens de DJI bestaat het rapport grotendeels uit persoonsgegevens en informatie die de persoonlijke levenssfeer raken, omdat het rapport gaat over de plaatsing van twee specifieke gedetineerden. De privacy is een reden om het niet openbaar te maken.

Daarnaast baseert het rapport zich op vertrouwelijke gesprekken met medewerkers. Juist omdat die in vertrouwelijkheid hebben meegewerkt, kan het rapport volgens de DJI niet openbaar worden gemaakt. Niet voor niets is op het rapport een stempel 'strikt vertrouwelijk' gekomen.