Instellingen

Leg je extra dekbed en je krabber maar klaar: ijzig koude nacht voor de boeg

Ruiten krabben
Ruiten krabben © Johan Westra

REGIO - Aankomende nacht rukt koning winter even op naar onze regio. Het wordt een ijzig koude nacht waarin mogelijk het minimumrecord wordt verbroken. Volgens onze weerman Huub Mizee kunnen we ons opmaken voor temperaturen tot -6 graden.

De koude lucht zakt vanuit het hoge noorden af naar onze regio en dus wordt het koud, maar het zou ook nog mee kunnen vallen.  'Als de wind iets verder naar het noordoosten draait, dan koelt het niet zover af omdat de lucht dan opwarmt boven het IJsselmeer', aldus Mizee. De nachttemperatuur verschilt van plek tot plek en komt uit van -3 tot -6 graden.

Veel kouder dan -6 zal het in onze regio niet worden. 'De bodem is nog te warm en de zon schijnt vandaag volop, waardoor de grond niet zeer sterk zal afkoelen.' In de koude lucht kan mogelijk ook wat mist ontstaan die kan aanvriezen. Dat levert mooie plaatjes op, maar kan ook zorgen voor lokale gladheid.

Schaatsen nog niet uit het vet

Dinsdag overdag kruipt de temperatuur langzaam richting het vriespunt, waarna de maximumtemperatuur halverwege de middag uitkomt op ongeveer 4 graden. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat het een paar graden vriezen, maar daarna is koning winter weer het land uit. De nachttemperaturen komen dan ook weer uit boven nul. Schaatsen zit er voorlopig dus niet in. 'De koude periode is veel te kort. Maar de winter moet nog beginnen, dus er kan nog van alles gebeuren', aldus Mizee.