Instellingen

Holland Rijnland wil nieuw onderzoek naar komst Holland Outlet Mall Zoetermeer

De Holland Outlet Mall. (Impressie: Provast)
De Holland Outlet Mall.

ZOETERMEER - Een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Zoetermeer is gedaan naar de komst van de Holland Outlet Mall (HOM) 'rammelt'. Dat zegt het bestuursorgaan Holland Rijnland.

Daarom adviseert Holland Rijnland de gemeenteraad van Zoetermeer om opnieuw onderzoek te laten doen naar de effecten van het winkelcentrum. De HOM is een futuristisch outletcentrum van 31.000 vierkante meter dat moet verrijzen op de locatie van het huidige Woonhart. Jaarlijks moet de HOM zeker 6,5 miljoen bezoekers trekken.

Onderzoeken naar de effecten van het winkelcentrum op de detailhandel in Zoetermeer en omgeving zouden een te positief beeld schetsen, vindt Holland Rijnland. Volgens het bestuursorgaan worden de negatieve effecten 'zwaar onderschat' en de opbrengsten 'zwaar overschat'.

‘Bezoekersaantallen onrealistisch’

Het Zoetermeerse college toonde zich onlangs op basis van een reeks onderzoeken voorstander van de komst van het outletcentrum. De gemeenteraad neemt er naar verwachting volgende maand een besluit over.

Volgens Holland Rijnland worden de kosten in een haalbaarheidsonderzoek veel te laag ingeschat en de opbrengsten veel te hoog. Ook de bezoekersaantallen zouden ‘onrealistisch’ zijn.

Negatieve effecten

De negatieve gevolgen voor de winkelgebieden in de regio (ruim 10 miljoen euro) worden volgens de onderzoekers ‘verdeeld over veel gemeenten en winkelcentra’. Holland Rijnland noemt de negatieve effecten voor de regio juist heel groot.

Daarin staat het bestuursorgaan niet alleen; meerdere gemeenten en ondernemers in de regio hebben zich tegen HOM gekeerd. Zo uitten de afgelopen dagen ondernemers uit de gemeenten Zuidplas en Bodegraven-Reeuwijk hun zorgen over omzetverliezen als het outletcentrum er komt.