Instellingen

Deze week in Tijd voor Nostalgie

Tijd voor Nostalgie (Bron: Omroep West)
Tijd voor Nostalgie (Bron: Omroep West)

DEN HAAG - Het is kwart over drie: Tijd voor Nostalgie. Een TV West programma over de goede oude tijd. Debby Roukens laat u elke werkdag filmpjes van vroeger te zien. Deze week hebben we weer wat mooie oude films geselecteerd.

Maandag 28 november (afl 41)


In deze aflevering een item over de koude decembermaand in 1955. Mensen doen sinterklaas- en kerstinkopen in de grote steden. Verder een mooie film van mevrouw Uding uit Den Haag. Het zijn bijzondere opnames die zij zelf maakte van de bevroren zee in Scheveningen. We zien mensen lopen op de zee en in de duinen is het sneeuwpret. Het is de winter van 1962-1963. Naast de bevroren zee filmde zij ook het ijszeilen en de arrensleeën met paarden ervoor op de plassen van Kaag en Braasem in Rijpwetering.Dinsdag 29 november (afl 42)


James Bond in Den Haag afl 3. In een mystieke omgeving bespreken presentator Fred Zuiderwijk en schrijver Tomas Ross indrukwekkende complottheorieën uit de Haagse geschiedenis. Vandaag gaat het over het bombardement op de wijk Bezuidenhout, vlakbij het Haagse bos.

Woensdag 30 november (afl 43)

Een tijdje geleden meldde Frank van der Sluis uit Den Haag zich bij ons met een film die hij zelf heeft gemaakt op het Veronica schip rond 1972. Radio Veronica was een zeezender die van 1960 tot en met 31 augustus 1974 uitzond vanaf de Noordzee met programma's gericht op Nederland. De DJ’s zaten niet aan boord, die maakten hun programma vanaf het land en dat werd per boot aan boord gebracht. De nieuwslezers zaten wel aan boord. In deze film ziet u Arend Langenberg en Freek Simon. Hij filmde ook dat het Veronica schip strandde. Dat was op 2 april 1973. Het trok veel bekijks op het Scheveningse strand.

Donderdag 1 december (afl 44)

Sinds vandaag zenden we elke donderdag mooie, niet eerder vertoonde films uit, uit het archief van Erfgoed Leiden. Vandaag starten we met een film waarin Sinterklaas de hoofdrol speelt. Het is de viering van het sinterklaasfeest voor de kinderen van de werknemers van de firma J.J. Krantz, Langegracht in Leiden. Deze firma maakte De films zijn gemaakt in 1963 en 1968. Het bedrijf maakte tot het faillissement in 1978 lakens en wollen stoffen. En de tweede film in deze uitzending van de familie Ramb. Joop Ramb en zijn vrouw Corry met hun drie kinderen vierde bij hen thuis op de Papengracht in Leiden het Sinterklaasfeest (1964). Eerst zien we de intocht van de Sint en daarna een huiselijk tafereel vol met kadootjes en natuurlijk een bezoek van de Goedheiligman.

Vrijdag 2 december(afl 45)

Deze week in Plekken van Herinnering twee bijzondere ontmoetingen. Wim Willems ontmoet Sinti zanger Rein Mercha, geboren als Reinard Dewus. Rein wordt door velen uit zijn gemeenschap beschouwd als een held. In zijn eigen taal zingt hij over de liefde en over de geschiedenis van zijn zwervende volk. Willems ontmoet Rein op de R.K.begraafplaats Sint Barbara op de Binckhorstlaan in Den Haag. Daar liggen de vader, opa en oma van Rein Mercha begraven. Mercha bezoekt deze plek regelmatig en vertelt vrijuit over zijn geloof, de rituelen en de verdwijnende Sinti cultuur, waarin hij is opgegroeid. Het gesprek wordt afgesloten met een lied, in het Romanes, bij het graf van zijn vader.  Van de begraafplaats gaan we naar de Rooms Katholieke Pastoor van Arskerk in Kijkduin.  Sinds 1989 is Louis Berger (72) pastoor van deze kerk. Hij leidt Willems rond door dit markante gebouw van architect Aldo van Eyck. Ze praten over het geloof, het gebouw en over pastoor van Ars.

En we zenden een film uit van Erfgoedhuis Zuid-Holland over water als wapen. Nederlanders gebruikten het water ook als verdedigingsmiddel tegen buitenlandse vijanden. Door grote stukken land onder water te zetten maakte je het een leger onmogelijk om daar doorheen te trekken. Te diep om doorheen te waden, te ondiep om erover te varen. Halverwege de 17de eeuw kwam zo de Oude Hollandse waterlinie tot stand. Op strategische plekken werden forten gebouwd, zoals Fort Wierickerschans. Later werd een nieuwe linie meer naar het oosten aangelegd: de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waardoor de ‘oude’ Waterlinie en ook het Fort Wierickerschans niet meer nodig waren.