Instellingen

Crisis bij ADO Den Haag

© Dirk Verhoeven

DEN HAAG - De aandeelhouders van ADO Den Haag komen dinsdag bijeen in een ingelaste aandeelhoudersvergadering. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Hij zegt dat de gemeente het heel belangrijk vindt dat deze vergadering plaatsvindt.

De vergadering komt voor ingewijden als een complete verrassing. Woensdag wordt de begroting van ADO vastgesteld, en deze ingelaste bijeenkomst duidt er volgens Omroep West-sportverslaggever Menno Tamming op ‘dat er echt iets aan de hand is’.

Volgens Voetbal International staat het water ADO inmiddels aan de lippen. De miljoenen van de Chinese eigenaar Wang Hui zijn hard nodig om het hoofd boven water te houden. Die komen echter niet omdat, zo schrijft VI, Hui Wang het vertrek eist van de raad van commissarissen.

'Deetman moet weg'

Vooral Wim Deetman zou moeten vertrekken. Deetman is vorig jaar aangesteld om de gemeente Den Haag te vertegenwoordigen. Wang Hui ziet liever oud-wethouder Henk Kool in de Raad van Commissarissen.

Deetman en Hui Wang liggen min of meer op ramkoers. De oud-burgemeester van Den Haag heeft de Chinese eigenaar volgens Voetbal International vorige maand laten weten dat hij zich als grootaandeelhouder gewoon moet houden aan de Nederlandse regels en niet zomaar kan doen wat hem goeddunkt.

Nieuwe raad van commissarissen

De woordvoerder van de gemeente Den Haag wil geen details geven over de agenda van de vergadering dinsdag. VI schrijft dat Hui Wang de macht heeft een deel van de raad van commissarissen naar huis te sturen, en het blad zegt ook dat hij twee Chinese kandidaten gaat aanstellen in een nieuw te vormen raad.

ADO-directeur Mattijs Manders wil niet veel kwijt over de vergadering. Wel zegt hij de conclusies van VI ‘kort door de bocht’ te vinden. Verder wil hij niet reageren. Dinsdag aan het einde van de middag is volgens hem meer duidelijk over de toekomst van ADO Den Haag.