Gifangst: 50 clubs en gemeenten uit Zuid-Holland laten extra onderzoek doen naar kunstgrasvelden

REGIO - Zo'n 50 voetbalclubs, stichtingen en gemeenten uit Zuid-Holland hebben tot dusverre meegedaan met het nadere onderzoek naar het gebruik van gemalen autobanden op kunstgrasvelden. Landelijk worden er honderden velden onderzocht door de brancheorganisaties Vereniging Band en Milieu en VACO.
'Vanwege de privacy doen wij geen mededelingen over welke clubs, stichtingen of gemeenten
', legt Joost Kester Jacobs uit namens de branche. 'Uit de eerste resultaten blijkt dat de concentratie van rubbergranulaat bij vijftig kunstgrasvelden binnen de gezondheidsnorm valt.'
Of tussen die vijftig velden ook velden in Zuid-Holland zitten, wilde Kester Jacobs eveneens vanwege de privacy niet zeggen. Hij gaf wel nog aan dat de bandenbranche deze uitslag had verwacht. 'We gaan ervan uit dat alle velden voldoen aan deze gezondheidsnorm.' Clubs en gemeenten kunnen zich nog tot 1 december melden voor het onderzoek van de brancheorganisaties.

Kanderverwekkende stoffen

Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van Zembla waarin twijfels werden geuit over kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat. In Nederland liggen ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden. Na die uitzending ontstond onrust over het gebruik van granulaat van autobanden.
Volgens de branche zijn er echter tientallen onderzoeken die laten zien dat het gebruik van het granulaat veilig is. Desondanks besloot onder andere de gemeente Westland de laatste vijf kunstgrasvelden met het rubbergranulaat versneld te vervangen. En ook VV Koudekerk stopte met een deel van de trainingen op dit soort velden.

Onderzoek RIVM en KNVB

Het onderzoek van de bandenbranche staat los van het onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de voetbalbond KNVB houden. Beide organisaties hopen voor het einde van het jaar hun eigen onderzoek af te ronden.