Instellingen

CDA: Gesis naar vrouwen en uitschelden voor 'hoer' nu ook in Den Haag aanpakken

Archief
Archief © ANP

DEN HAAG - Nu de gemeente Amsterdam het op straat intimideren van mensen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) gaat verbieden, moet Den Haag dat ook doen. Dat vindt het CDA in de gemeenteraad. 'Goed nieuws dat Amsterdam het aanpakt, nu kunnen wij niet meer achterblijven', zegt raadslid Daniëlle Koster tegen Omroep West.

Volgens Koster komt het geregeld voor dat er naar vrouwen wordt 'gesist' of dat zij uit worden gemaakt voor hoer. Ook worden homo's op straat nageroepen en dat moet stoppen, vindt het CDA.

'Vroeger werd je als vrouw weleens nagefloten door bouwvakkers, maar dat had een hele andere connotatie. Dit is veel denigrerender', zegt Daniëlle Koster. Zij vroeg, samen met de fractie van de ChristenUnie/SGP, burgemeester Van Aartsen al eerder om actie te ondernemen, maar dat leverde volgens het raadslid maar weinig op.

Geijkte reactie

'Hij kwam met de geijkte bestuurlijke reactie: Dat het lastig zou worden om mensen op heterdaad te betrappen. Maar als het in Amsterdam zou doorgaan, wilde hij daar best naar kijken. Dus ik verwacht dat hij nu zelf actie onderneemt en zal ook zeker niet schromen het nog eens bij hem onder de aandacht te brengen.'

Dat het lastig is om overtreders op heterdaad te betrappen erkent Koster wel, maar ze vindt het geen goede reden om het er dan maar bij te laten. 'Natuurlijk blijft het lastig, maar dat geldt met alle dingen. Bij een fietsendiefstal is het ook lastig om iemand op heterdaad te betrappen, maar dan zeggen we dat ook niet. Het is te makkelijk om het daar op af te schuiven.' Volgens haar gaat er ook een preventieve werking uit van het verbod.

Cultuurverandering gaande

Koster spreekt van een cultuurverandering. 'Je ziet ook steeds vaker dat vrouwen seksuele intimidatie op de agenda willen zetten. Daar werd vroeger ook lacherig over gedaan, nu zeggen we ook sneller: Dit pikken we niet meer, we willen op een normale manier behandeld worden.'

Een woordvoerder van burgemeester Van Aartsen zegt tegen Omroep West benieuwd te zijn wat de Amsterdamse gemeenteraad hiermee gaat doen. 'De gemeenteraad gaat over het wijzigen van een APV', zegt hij.