Vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling in zeker 8 gemeenten in de regio

REGIO - Zeker acht gemeenten in de regio stellen tijdens de jaarwisseling vuurwerkvrije gebieden in. Dit blijkt uit een gezamenlijke rondgang van Omroep West en de NOS. Het overgrote deel van de gemeenten in de regio heeft de enquête ingevuld, maar bij sommige gemeenten is het beleid voor de jaarwisseling nog niet bekend.
In de gemeenten Voorschoten, Wassenaar,
,
, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland mag tijdens Oud en Nieuw op bepaalde plekken geen vuurwerk worden afgestoken. Met deze vuurwerkvrije zones willen de gemeenten de overlast van vuurwerk terugdringen.


De vuurwerkvrije gebieden bevinden zich vooral bij verzorgings- en ziekenhuizen, maar ook rond kinderboerderijen, winkelcentra, parken, kinderdagverblijven, scholen, kerken, dierenasiels, bossen, duingebieden, metrostations en tankstations.

Slappe hap

In onder meer Wassenaar en Bodegraven-Reeuwijk mag ook geen vuurwerk worden afgestoken bij huizen met rieten daken. Teylingen overweegt het afsteken van vuurwerk te verbieden rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen, maar hierover is nog geen definitief besluit genomen.
De gemeenten geven wel toe dat niet constant bij alle vuurwerkvrije zones gecontroleerd kan worden. Voor sommige gemeenten is dit zelfs reden te stoppen met de vuurwerkverboden. Arnoud Rodenburg, burgemeester van Midden-Delfland, vindt dat ‘slappe hap’. ‘Je kunt toch ook niet zeggen: “rijd maar door rood, want we kunnen niet alles controleren?”’

Vuurwerkshows

Volgens Rodenburg helpen ook buurtbewoners mee bij het vuurwerkvrij houden van hun omgeving. ‘Ze hangen kaartjes op met “in onze speeltuin geen vuurwerk” en dat wordt gerespecteerd.’ Daarnaast houden ambtenaren en politieagenten een oogje in het zeil. In Midden-Delfland werken de maatregelen goed, zegt de burgemeester. Tien jaar geleden bedroeg de schade tijdens de jaarwisseling daar nog ruim een ton, vorig jaar was dit nog ‘slechts’ een paar duizend euro.
In Den Haag en Voorschoten worden opnieuw centrale vuurwerkshows georganiseerd. De professionele vuurwerkshow bij de Hofvijver past volgens de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen ‘binnen de koers om een veiliger alternatief te bieden aan het afsteken van consumentenvuurwerk'. Ook ‘faciliteert’ de gemeente een vuurwerkshow bij de vreugdevuren op Scheveningen.

Ontspoord

Volgens Van Aartsen is de vuurwerktraditie ‘ontspoord’. De burgemeester wil dat er harder wordt opgetreden tegen vuurwerk, met name tegen illegaal en zwaar vuurwerk. De boetes bij het overtreden van de afsteektijden kunnen wat Van Aartsen betreft omhoog.
Tijdens Oud en Nieuw worden veel ambtenaren ingezet om de openbare orde te handhaven. Den Haag benut de ‘volledige capaciteit’ van politie, brandweer en ‘BOA’s’ (buitengewoon opsporingsambtenaren). Alphen aan den Rijn zet tijdens Oud en Nieuw alle zeventien BOA’s in. In Gouda mogen gemeentelijke handhavers dit jaar voor het eerst mensen zonder tussenkomst van de politie naar HALT verwijzen.

Europees verbod

Veel gemeenten pleiten voor een Europees verbod op zwaar vuurwerk. Ook willen ze dat er hogere straffen komen voor handel in en het bezit van illegaal vuurwerk. Sinds vorig jaar is de afsteektijd beperkt van 18.00 tot 02.00 uur. De meeste gemeenten zijn hier tevreden over, al willen sommige gemeenten - zoals Alphen aan den Rijn en Pijnacker-Nootdorp - een nog kortere afsteektijd.
Enkele gemeenten, waaronder Zoeterwoude  en Pijnacker-Nootdorp, pleiten voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Maar uiteindelijk, zo benadrukken de gemeenten, besluit de landelijke en zelfs Europese politiek over wat er met het vuurwerk moet gebeuren.