Haagse Luikjes tegen eenzaamheid

DEN HAAG - December is van oudsher een maand van reflectie en ontspanning met familieleden. Maar die gezellige periode kan extra zuur zijn voor mensen die zich eenzaam voelen. De campagne Haagse Luikjes zet bestaande en nieuwe initiatieven in Den Haag tegen eenzaamheid in het zonnetje.
'Eenzaamheid is zo schrijnend. Het is een taai en vervelend vraagstuk. In Den Haag zijn heel veel mensen eenzaam. Daar ben ik elke keer weer verrast over', zegt Eelco Koolhaas van de Community tegen eenzaamheid bij Debby en Pierre Wind op de bank.
Dertig procent van de mensen ervaart gevoelens van eenzaamheid en acht procent zegt zich ernstig eenzaam te voelen. 'Het is de hoogste tijd om de aanpak van eenzaamheid nog meer op de kaart te zetten en om er aandacht voor te vragen, zegt Eelco.

Levende adventskalender

Daarom komt gemeente Den Haag met de campagne Haagse Luikjes, een levende adventskalender. Via een fysieke kalender in het Atrium van de gemeente wordt van 1 december tot en met 21 december dagelijks, op originele en aansprekende wijze aandacht gevraagd voor eenzaamheid. 'Elke dag wordt een luikje geopend. In het Atrium en daarmee ook in de stad; bij individuele mensen tot aan grote organisaties en bedrijven. Het luik in de kalender bestaat dus echt, maar heeft ook een symbolische kant', legt Eelco uit.
'De gemeente kan eenzaamheid niet van de ene op de andere dag bestrijden, maar kan wel, door middel van bestaande en nieuwe initiatieven, glans geven aan het leven van deze bijzondere groep inwoners van Den Haag.'

Organisaties

Voel je je ook wel eens eenzaam en wil je gewoon eens met iemand praatje maken, zoek je gezelschap of kun je hulp met een klusje gebruiken? Er zijn tal van organisaties die mensen die met gevoelens van eenzaamheid helpen. Zo kun je Sensoor dag en nacht bellen voor een anoniem en vertrouwelijk gesprek.  Kun je voor hulp of gezelschap terecht bij Den Haag Doet Burenhulp of het Buddynetwerk en kun je De Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds bellen voor een gesprek.
De campagne Haagse Luikjes duurt 21 dagen.