Reizigers 'ontredderd': bussen en trams HTM tot 14.00 uur plat door staking

DEN HAAG - De bussen en trams van de HTM rijden donderdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur niet. Dat bevestigen medewerkers van de HTM tegenover Omroep West. Binnen die uren gaan de bussen de garages in, omdat de bestuurders een 'spontaan werkoverleg' georganiseerd hebben. Ze zijn boos over de te krappe rijtijden en de werkdruk. Voor reizigers komt de actie als een complete verrassing.
Voor veel medewerkers van de HTM is de maat vol. Na tijdenlang overleg is er volgens hen niets veranderd. Nu gaan ze verhaal halen en ligt het openbaar vervoer dus plat: de buschauffeurs en trambestuurders reizen af naar het Centraal Station in Den Haag, waar de directie van de HTM zetelt.
Bij de HTM is al jaren gedoe over de rijtijden en de roosters. Buschauffeurs en trambestuurders klagen al tijden over de hoge werkdruk die ze ervaren. In januari kwam het zelfs tot een rechtszaak over het nieuwe rooster. 'We zijn al een jaar in overleg, maar er wordt niet naar ons geluisterd', zegt een buschauffeur tegen Radio West. 'Nu is het tijd om actie te voeren en ons ongenoegen over te brengen aan de directie.'

Eerdere stakingen

Volgens de chauffeur hebben zijn collega's, maar ook de trambestuurders, vaak zo'n grote haast dat er mensen vallen in bussen en trams: 'Ze gaan harder rijden, om toch aan hun rustpauze te komen', zegt hij.
Eerder dreigden trambestuurders ook al met een staking. Een paar jaar geleden waren er wilde stakingen, omdat buschauffeurs bang waren dat hun arbeidsomstandigheden zouden veranderen bij het destijds nieuwe combinatiebedrijf HTMBuzz.

HTM baalt

De buschauffeur zegt te hopen dat er donderdag voor 14.00 uur een oplossing is. 'Maar zo niet, dan kan het volgende week weer gebeuren. En de week erop weer', laat hij weten aan Radio West.
De HTM laat in een persbericht weten de actie sterk af te keuren, en roept op tot 'constructief overleg met de medezeggenschap en de vakbonden, in het belang van de reizigers en het bedrijf'. Volgens het bedrijf zijn de reizigers door de werkonderbreking 'ernstig gedupeerd'.

Weinig informatie

De HTM zegt te proberen de reizigers zo goed mogelijk te informeren over de actie van haar personeel, maar noemt dat lastig. 'Gezien het gebrek aan coördinatie op deze actie is onduidelijk welke delen van het vervoersnetwerk in de Haagse regio precies zijn geraakt. De HTM is door de actievoerders niet vooraf geïnformeerd', schrijft het bedrijf.
Reizigers merken daar ook duidelijk de gevolgen van. Op de borden bij de haltes wordt vermeld dat bussen en trams niet rijden, maar voor bijna iedereen komt de staking als een complete verrassing. 'Mensen kijken elkaar ontredderd aan', zegt een verslaggever van Omroep West die bij een tramhalte poolshoogte ging nemen.

OR

De ondernemingsraad van de HTM zegt verrast te zijn door de actie. 'We voelen ons nu wel extra gesteund in het overleg met de directie over de rijtijden en de diensten voor buschauffeurs en trambestuurders. Vooral bij de tram speelt dit al jaren', aldus OR-voorzitter Leo Donk.
Een woordvoerder van de HTM laat aan Omroep West weten dat er geen actie wordt ondernomen tegen de stakende chauffeurs en bestuurders. 'We willen eerst goed in gesprek met ze raken en blijven. Officiële waarschuwingen zijn dus niet aan de orde: 'We moeten ons nu focussen op deze situatie. Ik wil niet vooruitlopen op de toekomst, we moeten eerst het gesprek verder voeren', zegt de woordvoerder.