Veel kritische bewoners op bijeenkomst over nieuw outletcentrum in Zoetermeer

ZOETERMEER - Omwonenden zijn kritisch over de komst van een nieuw groot nieuw outletcentrum in het centrum van Zoetermeer. Dat bleek dinsdagavond bij een door de gemeenteraad georganiseerde bijeenkomst over de ‘Holland Outlet Mall’ (HOM) in het Zoetermeerse stadhuis.
Dat is een futuristisch outletcentrum van 31.000 vierkante meter dat moet verrijzen op de locatie van het huidige Woonhart. Het
kost zo’n 150 miljoen euro en moet jaarlijks minimaal 6,5 miljoen bezoekers trekken.
Op basis van meerdere onderzoeken naar de haalbaarheid en effecten van de HOM heeft het stadsbestuur zich onlangs achter het outletcentrum geschaard. De gemeenteraad neemt naar verwachting op 19 december een besluit over de HOM.

Veel weerstand

Er is veel weerstand tegen de komst van het outletcentrum. Gemeenten en ondernemers in de regio vrezen dat de HOM ten koste gaat van bestaande winkelcentra en binnensteden. Omwonenden snappen die angst wel. ‘Pak eerst de leegstand in het Stadshart en de rest van Zoetermeer aan en ga dan pas naar iets nieuws kijken’, zegt een oud-ondernemer.

Ook bestaan er zorgen over de bereikbaarheid van Zoetermeer als er jaarlijks daadwerkelijk miljoenen extra bezoekers naar de stad komen. Een omwonende: ‘Daar zijn de wegen van Zoetermeer helemaal niet op berekend, het wordt één grote puinhoop.’ Een man vreest dat zijn kerk op zondagen niet meer goed bereikbaar zal zijn. ‘De gemeente moet rekening houden met alle Zoetermeerders, ook met ons.’

Tweehonderd belangstellenden

Verder zijn veel Zoetermeerders kritisch op de onderzoeken die zijn gedaan naar de effecten van de HOM. Zo zouden verouderde gegevens zijn gebruikt en zouden er in de onderzoeksrapporten tegenstrijdigheden staan. Volgens critici worden bovendien de negatieve effecten van het outletcentrum onderschat en positieve effecten overschat.
Op de bijeenkomst in het stadhuis van Zoetermeer kwamen dinsdagavond volgens de gemeente zo’n tweehonderd belangstellenden af. Aanvankelijk zou de bijeenkomst worden gehouden in restaurant/hotel De Sniep, maar vanwege het grote aantal aanmeldingen werd de bijeenkomst verplaatst naar het stadhuis.