Pokémonterreur genomineerd voor woord van het jaar

© Richard Mulder
DEN HAAG - Als er een gemeente in Nederland last had van pokémonterreur was het wel Den Haag. Hele drommen mensen kwamen naar Kijkduin om de digitale beestjes te vangen op hun mobiel. Het was zo druk dat er volgens sommigen sprake was van terreur, een invasie. Waarschijnlijk is daarom het woord pokémonterreur genomineerd voor het woord van 2016.
Andere kanshebbers zijn: Brexodus, seniorenpardon, landarrest, sjoemelzaad, mediaweigeraar, thuisterrorist, plascontract, treitervlogger en trumpisme.
Vanaf woensdag tot en met 19 december kan Nederland zijn stem uitbrengen op woordvanhetjaar.nl, een initiatief van woordenboekenmaker Van Dale. Op 20 december wordt bekendgemaakt welk woord het is geworden.

Brexodus

Het minst bekende woord op het lijstje is brexodus. 'De brexodus - het vertrekken van bedrijven uit Groot-Brittannië - is het gevolg van de brexit, de beslissing dat het land uit de Europese Unie stapt', verduidelijkt een woordvoerster van Van Dale.
'Sjoemelzaad' verwijst naar malversaties met donorsperma in een Rotterdamse kliniek. 'Landarrest' had columniste Ebru Umar, die Turkije niet uit mocht na kritische columns over de Turkse president Erdogan. Een mediaweigeraar is iemand die geen geloof hecht aan wat de traditionele media melden, en een thuisterrorist is een aanhanger van Islamitische Staat die niet afreist naar het kalifaat maar in eigen land terreurdaden voorbereidt.

Plascontract en seniorenpardon

Bewoners van een verpleeghuis in Hellevoetsluis die maar een bepaald aantal keren per dag naar de wc mogen, vastgelegd in een 'plascontract': het was een zaak die de gemoederen onlangs hoog deed oplopen. 'Seniorenpardon' is een pleidooi om de sollicitatieplicht voor werkloze zestigplussers af te schaffen.
'Treitervlogger' Ismail Ilgun werd berucht door zijn opruiende video's uit Zaandam, waarin te zien was hoe jongeren in de wijk Poelenburg veel overlast veroorzaken. En trumpisme, een extreme vorm van conservatisme en wantrouwen in de staat, zal na de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika de komende jaren mogelijk een blijvertje zijn. Vorig jaar won het woord sjoemelsoftware.