OM onderzoekt vervolging studenten die gaybrapad Leiden overschilderden

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie in Den Haag onderzoekt of vijf studenten van de Leidse studentenvereniging Quintus vervolgd moeten worden voor het overschilderen van het regenboog-zebrapad op de Nieuwe Beestenmarkt in Leiden, half oktober. Ze worden verdacht van openlijk geweld tegen goederen en vernieling.
, zouden in de nacht van 16 op 17 oktober het pad hebben overgeschilderd met rode verf.
trok hierop zijn shirt uit en
Dit alles werd gefilmd door de barman van een nabijgelegen kroeg.


toen het zebrapad, de dag na de vernieling, werd hersteld. Wethouder Roos van Gelder spreekt van een 'ontzettende misselijke grap'. Ze vindt dan ook dat de gemeente zich moet uitspreken als een 'symbool van tolerantie' wordt aangetast.

Actie is 'smakeloos en vervelend'

Ook de universiteit Leiden spreekt schande van de actie van de studenten. 'Smakeloos en vervelend', noemt een woordvoerder het woensdag. Quintus heeft middels een verklaring afstand genomen van de actie en heeft de leden vooralsnog geschorst.
De universiteit is wel blij dat de vereniging meteen heeft opgetreden. Volgens haar is de universiteit constant in gesprek met de studentenverenigingen. Ze ziet dan ook geen reden om de ontgroening aan banden te leggen.