Zwanen leggen natuurgebied bij Hazerswoude plat, maar... je mag wel lekker naar ze gluren

Kleine zwanen in De Wilck.
Kleine zwanen in De Wilck. © J. van Leeuwen/Staatsbosbeheer
HAZERSWOUDE-DORP - Staatsbosbeheer heeft natuurgebied De Wilck tussen Hazerswoude en Zoeterwoude afgesloten omdat de kleine zwaan daar overwintert. Ieder jaar strijken hier tientallen van deze zwanen neer na een tocht van 3.500 kilometer uit het noorden van Rusland.
Door De Wilck af te sluiten krijgen de dieren de rust die ze nodig hebben, legt Staatsbosbeheer uit. De duizenden smienten, goudplevieren, spreeuwen en kolganzen die er eveneens tijdens de wintermaanden verblijven, profiteren ook van de rust.
Bezoekers kunnen de vogels wel bekijken vanaf de vogelkijkschermen. Deze vogelkijkschermen staan aan de rand van het natuurgebied en zijn iets verhoogd, zodat je mooi uitzicht hebt over de polder en de plas. Wie de kleine zwanen wil zien, moet wel vroeg op want tegen de ochtendschemering waaieren de dieren al uit over de graslanden om te foerageren.  

Redelijk vroeg

In vergelijking met eerdere jaren is de kleine zwaan dit jaar redelijk vroeg, vanwege de vroeg intredende vorst. Als de kleine zwanen weer vertrekken, zal De Wilck weer open gaan voor wandelaars.