Ondanks onderzoek politie: verdwijnen 'huiskauw' Rafie uit Haags winkelcentrum blijft mysterie

DEN HAAG - Sinds juni vorig jaar woonde hij in het winkelcentrum aan het De Savornin Lohmanplein in Den Haag: het kauwtje Rafie. Werknemers van winkels in het centrum gaven de vogel die naam en voerden hem dagelijks. Maar ruim een maand geleden was hun geliefde dier ineens verdwenen. De politie heeft zelfs onderzoek gedaan naar de mysterieuze verdwijning, maar het lot van de gevederde huisvriend zal waarschijnlijk voor altijd mysterieus blijven.
Ondernemers in het Haagse winkelcentrum toonden zich eerder verbaasd over de verdwijning. Tegen Omroep West zeiden ze te vermoeden dat de eigenaar van het winkelcentrum Urban Interest
heeft weggehaald, omdat die het pand wil opknappen.
Ze waren vooral boos dat niemand ze iets heeft verteld over het lot van de vogel. 'We hadden het fijn gevonden als ze ons hadden geïnformeerd. We zorgen toch al 1,5 jaar voor Rafie', zei Patricia Molhoek van een horecazaak in het winkelcentrum destijds.

Politie-onderzoek

Uit navraag van Omroep West blijkt dat de dierenpolitie onderzoek heeft gedaan naar het lot van Rafie. 'Maar ook wij weten niet waar de vogel is gebleven', zegt een politiewoordvoerder. In het winkelcentrum gaat het gerucht dat de vogel is afgeschoten. 'Daar kan ik niks over zeggen', zegt de woordvoerder. 'Maar het zou niet mogen, want het gaat om een beschermde diersoort.'
Het onderzoek naar het lot van het kauwtje is inmiddels afgesloten. Zonder resultaat dus. 'Ja, het kan ook zijn dat hij gewoon weggevlogen is. Misschien is hij wel geschrokken', zegt de politiewoordvoerder. We zullen dus nooit weten waar Rafie nu is en hoe het met hem gaat? 'Nee, tenzij hij weer terugkomt natuurlijk.'

Eigenaar winkelcentrum 'weet van niks'

Ook de eigenaar van het winkelcentrum, het Haagse bedrijf Urban Interest, kan niks zeggen over het lot van de vogel. 'Een vogel in een winkelcentrum is wat ons betreft gewoon ongewenst. Zo'n dier poept alles onder en veroorzaakt overlast. Een beest hoort hier niet binnen te zitten', zegt een woordvoerder.
Volgens hem hebben winkeliers eerst geprobeerd Rafie te vangen, maar is dat niet gelukt. Daarna is een professioneel bedrijf ingehuurd om de vogel te vangen. Het gerucht gaat dus dat het kauwtje is afgeschoten.

Geen terugkoppeling

'Dat weet ik niet. We hebben een bedrijf gevraagd om hem uit het winkelcentrum te verwijderen, en dat is gebeurd', zegt de woordvoerder van Urban Interest. Hoe het bedrijf dat heeft aangepakt is volgens hem onduidelijk.
'We hebben verder niks teruggekoppeld gekregen van het bedrijf, ik heb alleen gehoord dat hij succesvol is verwijderd uit het winkelcentrum', zo klinkt het.
Bekijk hier de reportage van een jaar geleden, toen Rafie nog in het centrum woonde: