Definitief akkoord over vreugdevuren Scheveningen

© ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag en de bouwers van vreugdevuren in Scheveningen hebben een akkoord bereikt over de vuurstapels. Maar burgemeester Jozias van Aartsen waarschuwt hen ook in niet mis te verstane woorden. Als zij zich straks niet aan de afspraken houden, grijpt hij keihard in.
'Dan haal ik desnoods de mobiele eenheid uit Groningen om te handhaven', zei Van Aartsen tijdens een debat over de jaarwisseling in de gemeenteraad.
Volgens de burgemeester zijn er inmiddels helderde afspraken gemaakt over onder meer hoogte van de stapels, de tijden waarop mag worden gebouwd, de omvang van het vuur en de afstand die het publiek moet bewaren. Alleen de handtekeningen moeten nog worden gezet. Dat gebeurt midden december.

Extra politiecapaciteit

Daar staat tegenover dat er ook streng wordt opgetreden als de regels worden overtreden. Om dat mogelijk te maken is er al extra politiecapaciteit gereserveerd. Maar de burgemeester zal er niet voor terug deinzen nog meer mensen in te zetten, zei hij.
Van Aartsen zei ook dat de gemeente ongeveer 20.000 euro bijdraagt om een vuurwerkshow in Scheveningen mogelijk te maken. De show bij de Hofvijver is aanzienlijk duurder, die kost ruim een ton. Een commerciële zender is nog aan het nadenken om die dit jaar op televisie uit te zenden. Volgend jaar gaat dit zeer waarschijnlijk door de NPO gebeuren.