Steun voor inzet As-Soennah moskee tijdens oud en nieuw neemt af

As-Soennah moskee (archiefbeeld)
As-Soennah moskee (archiefbeeld)
DEN HAAG - De steun in de Haagse gemeenteraad voor het inzetten van vrijwilligers van de As-Soennah moskee voor de ordehandhaving tijdens oud en nieuw neemt af. Het CDA in de Haagse gemeenteraad wil nu ook dat er ‘gefaseerd een einde’ aan gaat komen. Fractievoorzitter Daniëlle Koster vindt dat met het inzetten van de vrijwilligers ‘een omstreden salafistische moskee salonfähig wordt'.
Dat zei Koster woensdag tijdens een commissievergadering over de jaarwisseling in het Haagse stadhuis. Volgens haar zit het CDA in een groot dilemma. Aan de ene kant doen de vrijwilligers goed werk, aan de andere is de moskee omstreden.
De discussie over het inzetten van vrijwilligers van de moskee speelt al een paar jaar. Burgemeester Jozias van Aartsen verdedigde het systeem altijd met grote overtuiging. ‘Er is geen sprake van het inzetten van salafistische ordetroepen,’ stelde hij in het verleden al eens op vragen van de PVV.

Aard moskee veranderd

Ook nu verdedigde Van Aartsen de samenwerking met verve. Hij wees erop dat de aard van de moskee in vergelijking met tien jaar geleden enorm is veranderd. Maar afgezien daarvan vindt hij ook dat politici zich verre moeten houden van de vraag welke mensen van welk geloof ze op straat willen zien of niet. ‘Blijf daarvan weg. Als u die weg op gaat, maakt u grote fouten.’
Verder benadrukte Van Aartsen ook vooral praktisch naar de zaak te willen kijken. En de inzet van deze vrijwilligers helpt om het rustig te houden. De burgemeester wees er ook nog eens op vertegenwoordigers van tientallen organisaties die nacht op straat zijn. ‘Allemaal mensen die willen helpen en hun burgerplicht willen doen.’

PVV: Samenwerking onacceptabel

Toch konden die argumenten niet alle partijen overtuigen. Zo blijft de PVV fel tegen de samenwerking, zei raadslid Elias van Hees ook vandaag weer. ‘Het is onacceptabel dat de gemeente blijft samenwerken met de As Soennah moskee, omdat het een organisatie is die de zuivere islam nastreeft. En in deze stad is geen plek voor Islamitische ordehandhaving.’
Harmjan Vedder van de ChristenUnie/SGP liet weten dat ook zijn partij niets voelt voor samenwerking tussen de moskee en de gemeente tijdens de jaarwisseling. Hij vindt dat het college van burgemeester en wethouders zich ‘kwetsbaar’ maakt door samenwerking met een omstreden islamitische stroming. Zijn partij wil daarom een ander systeem voor het vinden van vrijwilligers tijdens de oudjaarsnacht. Die zouden moeten worden gevonden via inschrijfformulieren die bijvoorbeeld via buurthuis De Mussen zouden kunnen worden verspreid.

Gecharmeerd

Het CDA is gecharmeerd van dat voorstel, liet fractievoorzitter Koster weten. Zeker ook omdat haar geluiden hadden bereikt dat in de Schilderswijk ook veel mensen moeite hebben met de rol van de moskee.
Tijdens de vergadering benadrukte de VVD nogmaals ook geen voorstander te zijn van de inzet van de vrijwilligers van de moskee. ‘Wij waren, zijn en blijven tegen die samenwerking,’ aldus raadslid Ingrid Michon. Alleen wil die partij daar geen praktische gevolgen aan verbinden. ‘De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en handhaving en dat doet hij goed.’

Veel partijen wel voor samenwerking

Partijen als D66, Islam Democraten, Partij van de Eenheid, Groep Okcuoglu en Groep de Mos zijn wel voor de samenwerking. ‘Het gaat om het resultaat,’ vindt Lex Kraft van Ermel van die laatste partij.