Analyse: chaos compleet bij ADO Den Haag, te weinig geld, geen vertrouwen

De mening van de supporters is duidelijk
De mening van de supporters is duidelijk © Orange Pictures
DEN HAAG - De machtsstrijd bij ADO Den Haag heeft z’n kookpunt bereikt en het lijkt niet meer goed te komen tussen de club en eigenaar Wang Hui. Belangrijkste conclusie: het vertrouwen tussen alle betrokken partijen is volledig zoek, nog los van de financiële ellende.
Door Menno Tamming
In 24 uur tijd ontrolt zich een dramatisch scenario in de hofstad: De directie van ADO Den Haag sleept Wang Hui voor de rechter, de grootaandeelhouder op zijn beurt verwijt de club dat ze zijn geld hebben misbruikt en dan hebben we nog niet eens alles gehad. Wang presenteert geheel onverwacht  twee nieuwe directeuren en leden van de Raad van Commissarissen (rvc). Ook dan is de koek nog niet op: De gemeente Den Haag dreigt vervolgens als aandeelhouder van ADO eveneens met een kort geding tegen Wang. Ondertussen staat ADO  financieel op de rand van de afgrond en is het maar de vraag of de club aan z’n verplichtingen – bijvoorbeeld het betalen van salarissen – kan voldoen. Met ‘de chaos is compleet bij ADO Den Haag’ hebben we niets te veel gezegd.
Sinds Wang Hui en zijn bedrijf United Vansen zich in de zomer van 2014 eigenaar mogen noemen van ADO Den Haag is het nooit rustig geweest bij de club. De lange, roerige periode die voorafgaat aan de aandelenoverdracht, waarbij de toenmalige grootaandeelhouder Mark van der Kallen ruim een half jaar op een akkoord vanuit China moet wachten, blijkt achteraf een voorbode van een periode vol onduidelijkheid en ruzies bij de eens trotse eredivisionist uit de Residentie. Een mislukt huwelijk tussen Wang Hui en ADO Den Haag dat nu zijn absolute dieptepunt beleeft.  Erger kan het niet, al weet je het in dit dossier nooit helemaal zeker.

Nog een maand uitstel

De directie en Raad van Commissarissen van ADO Den Haag dagen clubeigenaar Wang Hui en zijn bedijf United Vansen nu in elk geval voor de rechter. In een kort geding wil ADO de door Wang toegezegde  investeringen – althans zo denken directeur en rvc er over - afdwingen. ADO zegt dit voetbalseizoen nog drie miljoen euro tegoed te hebben, maar heeft die nog niet ontvangen. Daardoor is nu een gat in de begroting ontstaan van een miljoen euro en is er een acuut liquiditeitstekort. ADO zegt het geld van Wang absoluut nodig te hebben om de club te kunnen laten draaien en heeft bij de KNVB nóg een maand uitstel gevraagd om de jaarstukken in te leveren. De club hangt de zogenoemde categorie 1–status  van de KNVB boven het hoofd, waarbij ADO onder financieel toezicht komt te staan van de voetbalbond. Een status waar je als profclub bepaald niet op zit te wachten.
Wang zegt in een reactie bij de NOS op zijn beurt dat er veel andere financiële problemen zijn bij zijn club. ‘We hebben al zes of zeven miljoen euro in de club gestopt. De laatste keer dat ik bij een vergadering was, hebben ze niets over dit geldprobleem gezegd. We hebben gevraagd om het geld te gebruiken voor bijvoorbeeld de vernieuwingen van faciliteiten en het stadion. We willen dat het geld in de club wordt gestoken. Maar daar gebruikt ADO het geld niet voor. Voor zover ik kan zien is er 1 à 1,5 miljoen euro aan investeringen waarvan ik niet weet waar het gebleven is’, aldus Wang. Hier spreekt een grootaandeelhouder dus die z’n directie beticht van het zoekmaken van geld.

Gang naar de rechter lost niks op

ADO zegt dat ze de Chinese eigenaar willen aanklagen omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn contract houdt. Daarin zou staan dat Wang de resterende drie miljoen euro moet overmaken, die hij de club heeft beloofd. Mocht ADO al gelijk krijgen van de rechter – wat nog zeer de vraag is - dan zal het ook nog lastig worden om het geld daadwerkelijk te krijgen. Zo kan de club bijvoorbeeld alleen beslag laten leggen op de bezittingen van Wang in Nederland, zoals zijn aandelen – niet op zaken in China. De club probeert Wang via een kort geding te dwingen tot betalen. Dat kan er op wijzen dat ze het geld direct nodig hebben omdat ze acute geldproblemen hebben. Dus dat betekent bijvoorbeeld: het niet meer kunnen betalen van salarissen. Als de rechter ADO niet in het gelijk stelt kan de club altijd nog proberen de schade die ontstaan is door het uitblijven van het Chinese geld op Wang te verhalen. Dat vraagt ook weer een gang naar de rechter. Hoe dan ook; een bedrijf dat zijn eigenaar aanklaagt, dat is niet gebruikelijk. Niet in Nederland en al helemaal niet in China, waar hoffelijkheid nog wat hoger in het vaandel staat. Het zal de relatie tussen ADO en Wang alleen maar verder op scherp zetten en een ding is duidelijk: het vertrouwen tussen eigenaar en alle mensen in Den Haag is volledig verdwenen.
Tijdens de ingelaste aandeelhoudersvergadering dinsdag in het Haagse stadhuis is Wang niet aanwezig, dit tot ergernis van de Raad van Commissaris-leden en ADO-directeur Mattijs Manders. Zij hebben juist op verzoek van Wang de vergadering naar deze datum verplaatst. Mogelijk blijft Wang weg omdat hij de vrijdag ervoor de dagvaarding al gemaild heeft gekregen. Zijn zoon Terry Wang, Zheng Lee (zeg maar de rechterhand van Wang) en Floris de Bruijn zijn aanwezig namens Wangs bedrijf United Vansen. Zij hebben als boodschap dat er geen vertrouwen meer is in de rvc-leden Kees Jansma en Martin Toet, het tweetal moet verdwijnen. Hun plaats moet volgens Wang worden ingenomen door twee Chinese leden.  En passant presenteert hij ook twee nieuwe directeuren die een rol moeten krijgen binnen ADO.

'College beraadt zich op juridische actie'

Op woensdag laat wethouder Tom de Bruijn namens de gemeente Den Haag weten dat ze dit niet accepteren en ook te overwegen een kort geding aan te spannen tegen Wang Hui. ‘Het besluit van de grootaandeelhouder om twee nieuwe directeuren en twee nieuwe commissarissen te benoemen is zowel procedureel als inhoudelijk in mijn ogen in strijd met de statuten. Daarom beraadt het college zich op juridische actie’, aldus De Bruijn die verder zegt dat na negen uur vergaderen door de aandeelhouders er geen oplossing is gevonden voor de financiële problemen van ADO.
Directeur, raad van commissarissen en gemeente Den Haag staan zo lijnrecht tegenover de baas van de enige betaald voetbalclub in de hofstad. Dat dit schisma nog goedkomt, lijkt een volstrekt onrealistische gedachte.