Instellingen

VVD: Monument Jacob Pronk verdient mooiere plek op Scheveningen

Het monument voor Jacob Pronk in Scheveningen. | Foto Martin Wörsdörfer
Het monument voor Jacob Pronk in Scheveningen. | Foto Martin Wörsdörfer

DEN HAAG - Het enigszins vergeten monument voor Jacob Pronk in Scheveningen moet in ere worden hersteld. De gedenkplaat voor de man die de basis legde voor de ‘hernieuwde grandeur’ van de badplaats verdient volgens de VVD een mooiere plek.

De politieke partij pleit daar donderdagavond voor tijdens een debat over

. De liberalen zijn enthousiast over de voorstellen van de eigen wethouder Boudewijn Revis. ‘Wij zijn er zeer verguld mee. En we gaan de loftrompet steken, onder meer over de wijze waarop de bewoners erbij betrokken zijn', stelt fractievoorzitter Martin Wörsdörfer.

Toch heeft hij ook een 'aandachtspunt'. Dat is het monument voor Pronk. Hij is de man die in 1818 het eerste Scheveningse badhuis opende. Pronk zou daarmee de grondlegger van de badplaats zijn. In 2018 wordt die opening feestelijk herdacht.

Boven een restaurant

De gedenkplaat heeft volgens Wörsdörfer 'een niet heel prominente plek'. Hij bevindt zich boven een restaurant op de hoek van de Palacestraat en de Strandweg. De fractievoorzitter: ‘Dat kan wat ons betreft beter en zeker als de boulevard zo mooi verbeterd gaat worden.’

Daarom gaat hij Revis oproepen om bij het verder uitwerken van de plannen de gedenkplaat te renoveren en een mooiere plek te geven. Als het niet lukt om een betere plek te vinden, moet hij in ieder geval worden opgeknapt en verlicht. 'Zodat iedereen weet wie de basis heeft gelegd voor de hernieuwde grandeur van de Badplaats Scheveningen.'